Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

En Uygun Taşıt Kredisi Veren Bankalar

21.02.2023
182
En Uygun Taşıt Kredisi Veren Bankalar

İhtiyaç kredileri çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ev kredisi, araç kredisi, tüketici kredisi gibi isimler alan bu kredilerin hepsi ihtiyaç kredisi ana başlığı altındadır. Otomobil kredisi, araç kredisi, taşıt kredisi gibi isimlerle anılan taşıt kredisi sıfır ya da ikinci el araç almak için kullanılan kredidir. Taşıt kredisinde banka araca ipotek koyar ve borç bitene kadar aracın mülkiyeti bankadadır. Taşıt kredisinin şartları bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Hatta sıfır araç ile ikinci el araç alımlarında bile şartlar farklılık gösterebilir. Taşıt kredilerinde bankalar aracın kasko değerinin %70 ile 80’ine kadar kredi vermektedirler.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Taşıt kredilerinin faiz oranları yüksek seyretmektedir. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile taşıt kredilerinin de faiz oranlarında indirime gidileceği öngörülmektedir. Taşıt kredileri 48 aya kadar vade seçenekleri ile kullanılabilmektedir. Taşıt kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. İkinci el araç almak isteyenler taşıt kredisi kullanmak istiyorlarsa yaşlı olmayan araçları tercih etmelidirler. Bankalar araçların kasko değerinin %80’ine kadar kredi vermektedir. Eğer ki, alınacak olan aracın kasko değeri 100 bin TL’ye kadarsa %80, 100 bin TL’yi aşarsa %50 kredi verilmektedir. Aşağıda belirtilen faiz oranları, 50.000 TL araç kredisi ve 48 ay vade olarak hesaplanmış 2018 taşıt kredisi faiz oranları olup, bankadan bankaya değişmektedir.

l Ziraat katılım %1,90

l Ziraat Bankası %1,85

l Vakıfbank %1,90

l Halkbank %1,95

l ICBC Bank %2,44

l Kuveyt Türk %2,14

l Yapı Kredi %2,45

l Denizbank %2,05

l Albaraka %3,00

l Odeabank %3,30

l Garanti Bankası %2,49

l Türkiye Finans %2,14

l Akbank %2,70

l İş Bankası %1,99

l TEB %2,65

l QNB Finansbank %2,69

l ING Bank %2,69

Taşıt kredisi almak isteyenler yukarıdaki listeden karşılaştırmalarını yaparak en uygun taşıt kredisi veren bankayı seçebilirler. En düşük faiz oranlarının bulunması için yapılan araştırmalar son derece önemlidir. Çekilen kredi miktarı, vade seçenekleri d kredi faiz oranını etkilemektedir.

En Uygun Taşıt Kredisini Hangi Banka Veriyor?

Taşıt kredisi kullanarak araç alanların sayısı günden güne artmaktadır. Bunun sebebi, bankaların taşıt kredilerine artık daha kolay onay vermesi gelir. Bankaların taşıt kredisi paketleri sıfır araçlar ve 2. El araçlar için iki farklı kategoride verilmektedir. Bankalar sürekli olarak taşıt kredisi kampanyaları düzenlemektedir. Bu kampanyalarla faiz oranları biraz daha aşağıya çekilmektedir. Bayramın yaklaşması ile bankaların bunu fırsata çevirerek düşük faizli taşıt kredisi vermeleri ile en uygun taşıt kredisi veren banka iyi araştırılmalıdır. Yasal sınırlar nedeniyle en fazla 48 ay vade seçeneği bulunmaktadır. İpotekli kredi kullanılacak olsa bile 60 ay vade seçeneği bulunmamaktadır. Bankaların yanı sıra, arama markalarının kullandırdığı kısa vadeli ve faizsiz kredi seçenekleri de mevcuttur. Faizsiz taşıt kampanyaları 2018 yılında da rağbet görmektedir. Ford Finans, Mercedes Finans ve Toyota Finans gibi kendi finans sistemini kuran araba markaları, sıfır faiz ile taşıt kredisi kullandırmaktadırlar. Bankaların vermiş olduğu taşıt kredilerinin hesaplanması için bankaların internet siteleri üzerinde taşıt kredisi hesaplama seçeneği bulunmaktadır. Bu siteler yakından takip edilmeli ve her ay değişen faiz oranları göz önünde bulundurulmalıdır. Araştırmalar genellikle kredi kullanımına yakın tarihte yapılmalıdır. Ziraat Bankası, devlet destekli kamu sermayesine sahip bir bankadır. Ziraat Banaksı 2018 taşıt kredisi faiz oranları oldukça düşüktür ve kredi almak isteyenler için en uygun bankalardan biridir.

 

Taşıt Kredisi Nasıl Alınır?

Otomobil sahibi olmak isteyen pek çok kişi bankaların sunduğu taşıt kredisi imkanlarından yararlanmaktadır. Birikimi olmayan ancak yine de araç sahibi olmak isteyenler, bankaların sağladığı taşıt kredileri ile aydan aya taksitler ödeyerek bütçelerini sarsmadan araç sahibi olmaktadırlar. Ancak bankalar, her kredi talebinde bulunan tüketiciye olumlu dönüş yapmamaktadır. Bankaların taşıt kredisi vermek için bazı şartları vardır. Bu şartları yerine getiren tüketiciler bankalardan taşıt kredisi alabilmektedirler. Taşıt kredileri, teminatlı krediler kapsamında olduğundan dolayı, ihtiyaç kredilerine göre çok daha avantajlı faiz oranlarına sahiptir. Bankalara borcu olanlar, kredi kartı borcunu ödeyemeyenler ve kredi notu yeterli olmayanlar haricinde herkes taşıt kredisi için bankaların düzenlediği kampanyalarla kredi seçeneklerinden faydalanabilirler. Taşıt kredisi almak için bankaların düzenlediği kampanyalar takip edilerek en uygun faiz oranlarından yararlanılmalıdır. Bunun yanı sıra, tüketici, maaşına göre aylık ödeyebileceği taksit tutarında kredi kullanmalıdır. Sıfır araç almak isteyenler, plazaları inceleyerek sıfır araç başvurusu yapmalı ve bankanın ekspertiz değerince ne kadar kredi verdiği araştırılmalıdır. 2. el taşıt alımı için ise, aracın marka ve modeline göre kredi limiti belirlenecektir. Bankalar, taşıt kredilerinde aracın kasko bedelinin yarısı kadar kredi vermektedir. Geri kalanı tüketicinin kendisi ödemektedir. Bunun için markaların yapmış olduğu kampanyalar da takip edilerek vadeli olarak araç alınabilir. Aksi halde alınacak olan araca hem faiz, hem de peşinat ödemek zorunda kalınır.

Taşıt Kredisi Başvurusu

Taşıt kredisi almaya karar veren ve başvuruda bulunmak isteyenler, taşıt kredileri en fazla 48 ay vade ile verilmektedir. Daha önceleri 60 ay olan bu vade yapılan bir düzenleme ile 36 aya indirilmiş ancak, bu vadenin tüketici ihtiyaçlarını karşılamaması nedeniyle yeniden yasal bir düzenleme yapılmış ve 48 aya çıkarılmıştır. Taşıt kredisi başvurusu bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayrılır. Ayrıca, sıfır araç ve 2. el araç başvuruları da farklılık göstermektedir. Sıfır kilometre taşıt kredisi için proforma fatura istenirken, 2. el taşıt kredisi başvurusunda ise noter tasdikli satış sözleşmesi ve araç ruhsatı gerekmektedir. Ayrıca, taşıt kredisi tutarı sıfır araçlar için proforma fatura değeri üzerinden, 2. el araç alacaklar için ise ekspertiz değeri üzerinden belirlenmektedir. 2. el araçlar için kredi onaylanma süreci aracın özelliklerine göre belirlenmektedir. 2. el araç alımında aracın yaşının en fazla 5 olması gerekir. Alınacak olan araç belirlendikten sonra taşıt kredisi için belirlenen bankaya başvuru yapılır. Bankanın istediği belgeler temin edilir. Bankalar başvuru değerlendirmesini yaparken, kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notu, gelir düzeyi ve kredi sicilini göz önünde bulundurarak kredi başvurusunu olumlu ya da olumsuz olarak cevaplandırırlar.

Taşıt Kredisi Gerekli Evraklar

Taşıt kredisi için, aracın yaşı, kaskosu, sigortası ve birçok detay kontrol edildikten sonra, kredi alınacak olan bankaya başvuruda bulunulur. Bankaya gitmeden önce birtakım evraklar hazırlamak ve bunlarla bankaya gitmek gerekir. Bankaların taşıt kredisi kullanımı için talep ettiği evraklar bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Taşıt kredisi için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.

 

l Öncelikle kredi başvurusu yapılacak olan bankada, alınacak kredi türüne göre hazırlanan kredi başvuru formu doldurulmalıdır,

l TC kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport aslı ya da fotokopisi,

l Kredi başvurusunda bulunan kişinin adına düzenlenmiş son 3 aya ait elektrik, su, doğalgaz, telefon faturası ya da ikametgah belgesi,

l Başvuru sahibine ait gelir belgesi (çalışma şekline göre ücretli çalışanlar için son 12 aya ait maaş bordrosu, emekliler için emekli tanıtım kartı ve emekli maaşını gösteren banka hesap cüzdanı, şirket sahipleri için ise, yıllık gelir vergisi beyannamesi ve güncel vergi levhası),

l Araç sıfırsa aracın proforma faturası,

l Araç 2. el ise aracın ruhsatı, gibi belgeler genel olarak talep edilen belgelerdir.

Bu belgelerin yanı sıra, kredi başvurusunda bulunan kişinin de bazı şartları sağlıyor olması gerekir. Kredi notunun iyi olması, gerekli görüldüğü takdirde kefil ya da sahip olduğu mal varlığının dökümü gibi şartlar da genel olarak gerekmektedir. Taşıt kredisi alınamadığı durumlarda ihtiyaç kredisi alınarak da araç sahibi olunabilir.

 

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.