Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Böbreğimi Satmak İstiyorum Yasal Mı?

22.02.2023
9.297
Böbreğimi Satmak İstiyorum Yasal Mı?

Böbreğin satılması Türk Ceza Kanunu’nun 91. Maddesine göre yasaktır. Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar bölümünde bu durumun yasal olmadığı belirtilmiştir. Kişinin kendi rızasının dışında, ölüden organ ya da doku alan kişiler de cezalandırılmaktadır. Organ ticaretinin ciddi yasakları bulunmaktadır. Günümüzde geçim sıkıntısı içinde olan kişiler böbreklerini satarak geçinmeye çalışmaktadır. Organ satmak yasaktır. Sosyal medya ve farklı mecralar üzerinden insanlar organ ticareti yapıyorlar. Ancak bu ticaretin ciddi cezaları bulunmaktadır.

Organ Satmak İsteyenlere Ne Ceza Verilir?

Organ satmak isteyenlere ceza kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Eğer böbrek rıza olmadan alınırsa kişi 5 ile 9 yıl arasında hapis cezası alır. Eğer rıza olmadan doku alınırsa, hapis cezası süresi 2 ile 5 yıl arasında değişir. Ölü bir kişiden böbrek alınması halinde kişilere 1 sene hapis cezası verilir. Yalnızca otopsi işleri için kanun bulunmaktadır. Herhangi bir şekilde organ satın alınırsa, aracılık edilirse ya da satılırsa, hapis cezası bulunmaktadır. Kişiler kendi rızaları ile böbreklerini satmak isterlerse bu durum da yasaktır. İşin örgütlü şekilde yapılması daha büyük ceza alınmasına neden olur. Bu durumda alınacak olan ceza süresi 8 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Organları Saklamanın Cezası  Nedir?

Organları saklamanın cezası 2 ile 5 sene arasında hapis cezası olarak belirlenmiştir. Bu ceza organları ya da dokuyu saklayan, aşılayan ya da nakil eden kişiler için geçerlidir. Bu konu hakkında organ naklinin yapılması için reklam, duyuru verilmesi halinde yalnızca bu reklam için 1 seneye kadar hapis cezası alınır. Organ satmak için reklam veren kişi ya da kişilerin tüzel kişilik olması halinde bu kişiler için tüzel kişilere özgü tedbirler uygulanmaktadır. Eğer organ nakli yapılırken, nakil yapılan kişi ölürse, bu durumda kişiler kasten adam öldürmek suçundan yargılanırlar.

Akrabalar Arasında Böbrek Nakli Yapılması Mümkün müdür?

Akrabalar arasında böbrek nakli yapılması Türk Ceza Kanunun’da bulunmamaktadır. Kanunun ceza olarak belirttiği işlem akraba olmayan kişileri kapsıyor. Eğer aile fertleri arasında herhangi bir çıkar ilişkisi olmaksızın nakil yapılırsa, bu durum suç teşkil etmeyecektir. Örneğin annesi ya da babası hasta olan bir kişiye organ nakli yapan kişi suçlu sayılmıyor. Tek böbrek ile kişilerin yaşamlarına devam etmesi mümkündür. Aile içinde çeşitli böbrek nakli haberlerini görmekteyiz.

Böbrek Vermek Günah mıdır?

Böbrek satmanın günahı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun vermiş olduğu fetva ile açıklanmıştır. Dün İşleri Yüksek Kurulu’nun verdiği fetvaya göre, belli şartların oluşmuş olması şartı ile böbrek vermek caizdir. Ancak para karşılığı böbrek satılması halinde bu durumun caiz kabul edilmediği bilinmektedir. İstanbul Müftüsü de yaptığı açıklamada böbrek satmanın caiz olmadığını belirtmiştir. Bir insan böbreğini doku uyuşması halinde bir kişiye verebilir ancak bunun bir bedel karşılığında yapılması hem insanı hem de islami açısında uygun bir durum değildir. Bu nedenle para karşılığı böbrek satmaktan uzak durmak gerekir.

Böbrek İlanlarına Güvenmeyin

Böbrek ilanları ne yazık ki internette her yerde dolaşmaktadır. Böbrek fiyatlarının bile yayınlandığı bu ilanlar kanunen yasaktır. Sitede yayımlanan bu içeriklere göre böbrek fiyatları farklı etmenlere göre belirleniyor. Organ satmak isteyen kişiler spor yapıp yapmadıklarına, yaşına, kan grubuna vb. faktörlere göre böbreklerine fiyat biçiyor. Kanunen yasak olan bu ilanlardan uzak durulması gerekmektedir. Bu ilanları veren kişilerin pek çoğunun kötü niyetli organ mafyası olduğu biliniyor.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.