Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları

18.02.2023
226
2023 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Şartları

Kentsel dönüşüm kira yardımı kanun tarafından belirlenen şartlara uyan vatandaşlar için sağlanmaktadır. Bununla beraber 2020 yılında getirilen yeni düzenlemeler ile kenntsel dönüşüm kira yardımı şartları belli ölçüde değişmiştir. Kentsel dönüşüm kira yardım şartları yeni düzenlemeye göre şu şekildedir.

⦁ Kentsel dönüşüm kira yardımı almak isteyen vatandaşların, kentsel dönüşüm geçiren yapılar üzerinde hak sahibi olmaları gerekmektedir.⦁ Kentsel dönüşüm kira yardımı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Kentsel dönüşüm içinde bulunan yapıları kullanan vatandaşlar için geçice olarak konut ya da iş yeri sağlanmaktadır.
⦁ Kentsel dönüşüm kira yardımı iş yeri ya da konut sağlamak şeklinde değil de ödeme ve kredi desteği olarak yapılacaksa, bu yardım için karar mekanizması Cumhurbaşkanı olacak.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, kentsel dönüşüm bölgelerindeki yapılar üzerinde hakları bulunan kişilere yapılan yardımdır. Kentsel dönüşüm esnasında bu bölgeseli yapılar üzerinde hak sahibi olan vatandaşların çeşitli açılardan mağdur olmasını önlemeye yönelik olarak yapılan bu yardım birçok şekilde yapılabilmektedir. Kentsel dönüşüm kira yardımı, para ödemesi şeklinde, kredi ve faiz yardımları olarak ya da konut ve iş yeri sağlanarak yapılabilmektedir.

Kentsel dönüşüm sürecindeki yapıların yenilenme sürecinde, bu yapılar üzerinde hak sahibi olan vatandaşların mağdur olmaması için yapılan yardımlar devletten alınabileceği gibi kentsel dönüşümü yapan firmadan da alınabilir. Bununla birlikte devlet yardımları için şartlara uygun başvuru yapılması yeterli iken, firma ile ortak bir anlaşma yapılması gerekmektedir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı İçin Kimler Başvuru Yapabilmektedir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı alabilecek kişiler, kentsel dönüşüm bölgesindeki yapılar üzerinde hak sahibi olan ve bunu kanıtlayabilen vatandaşlardır. Kentsel dönüşüm kira yardımına başvuru yapacak vatandaşların, tapu belgesiyle hak sahibi olduklarını kanıtlamalarının yanı sıra söz konusu yapıyı ne şekilde kullandıkları da önemlidir. Kentsel dönüşüm bölgesindeki yapının kullanım şekline ve oluşabilecek mağduriyete yönelik yardım biçimi de değişmektedir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusunda Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı almak isteyen kişilerin, gerekli evraklarla belediyelere başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvurunun geçerli sayılması için gerekli evrakların tam olması önemli bir konudur. Gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Başvuru yapacak kişinin belediyeden aldığı dilekçeyi doğru ve eksiksiz doldurarak teslim etmesi gerekir.
⦁ Başvuru yapacak kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve söz konusu yapıda hakkının olduğunadair tapu belgesinin bulunması gerekir.
⦁ Tapu ve başvuru sahibi kişinin adına Ziraat Bankası hesap numarası gerekmektedir. Kentsel dönüşüm kira yardımı para ödenerek yapılacağı durumda, para Ziraat Bankası hesabına yatmaktadır.
⦁ Başvuru yapan kişinin adına fatura gereklidir. Başvuruda verilecek faturanın başvurudan önceki son 3 aya ait olması şarttır.
⦁ Kentsel dönüşüm bölgesinde bulunan ve üzerinden başvuru yapılan binanın riskli durumda olduğuna dair rapor bulunması gerekmektedir.

2020 Yılında Kentsel Dönüşüm Kira Yardımları Hangi İllere Ve Ne Kadar Yapılmıştır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı miktarları yıllık olarak değişmekle beraber, yardımın verilme süresi 18 aydır. Bu süre boyunca yapılacak yardım miktarı illerin kategorize edilmesine bağlı olarak 6 farklı şekildedir.

2020 yılı itibariyle kentsel dönüşümün başvuru şartları ile birlikte yardım yapılan iller ve miktarlar da değişmiştir. Kentsel dönüşüm için kira yardımlarının miktarı illere göre farklılık göstermektedir. Bu iller ve kira yardımı miktarları 2019 yılında 715 lira ile 1150 lira arasında oynamakla beraber en yüksek kira yardımları büyük şehirlere yapılmaktadır. Buna yönelik olarak İstanbul, Ankara ve İzmir için 2020 kentsel dönüşüm kira yardımı miktarı netleşmiş olmasa da 1150 liranın üstüne çıkacağı bilinmektedir.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.