Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Tarım BAĞKUR’u Nasıl Olur? Başvuru Nasıl Yapılır?

28.02.2023
247
Tarım BAĞKUR’u Nasıl Olur? Başvuru Nasıl Yapılır?

Tarım Bağkur’u olan kişiler meslek hastalığı ya da iş kazası sonucunda meslekte kazanma güçlerini en az yüzde 60 oranında kayıp ederlerse, malul sayılırlar. Malul sayılan BAĞKURlular malul aylığı almaya başlayabilirler. Ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Kişiler en z 10 yıl sigortalı olmak ve bin 800 gün prim ödemelerini yapmış olmak koşulu ile malul aylığı almaya başlayabilirler. Eğer başka birisi sürekli muhtaç hale gelirse, 10 yıllık sigorta koşuluna bakılmaz. Bu durumda kişiler yalnızca bin 800 gün prim ödeme şartını yerine getirerek malul aylığı almaya başlayabilirler.

Tarım Sigortası Olan Kişilerin Hakları Nelerdir?

Tarım sigortasına sahip kişilerin hakları başında kişilerin hem emeklilik hem de sağlık hizmetlerinin yanı sıra iş kazası sigortasından da faydalanması gelir. BAĞKUR sahibi olan kadın ise emzirma yardımı alabilir. 16 hafta süreyle iş göremezlik ödeneği alınması mümkün oluyor. Eğer çoğul gebelik söz konusu ise, 18 hafta boyunca iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Kişilerin bu ödeneği almaları için doğumdan önce bir sene içinde en az 90 gün prim ödemiş olmaları gerekir. Ayrıca prim borcu da bulunmamalıdır. Aksi halde kişilerin bu ödemeden faydalanmaları mümkün değildir.

Tarım Sigortası Olan Kişiler Hasatta Prim Kesintisinden Kurtuluyor

Tarım sigortasına sahip kişilerin prim kesintisi derdi bulunmuyor. Artık bu kişiler prim kesintisinden muaf tutuluyor. Lisanslı depo işletmelerine satılan ürünler için satış bedeli üzerinden kesinti yapılmıyor. 2019 senesinde aslında bu sürenin sona ermesi konuşuluyordu. Ancak resmi gazetede yayımlanan tebliğ ile birlikte bu süre artık 2024 senesine kadar uzatıldı. Eğer kişilerin prim borcu varsa bu borç yüzde 2 oranında kesiliyor. Çiftçi sattığı ürünün parasını aynı anda alamıyor. Alıcılar büyük çoğunlukla çiftçilere avans veriyor. Ürün bedelinin tamamı ödendiği aşamada ise kesinti yapılıyor. Prim kesintisi yapmakla yükümlü olan kişiler tebliğ ile birlikte belirlenmiştir.

Tarım Sigortası Olan Kişilerin Borç Kesintisini Kimler Yapabilir?

Tarım sigortasına sahip kişilerin borç kesintisinin yapılması tebliğ ile belirlenen kişiler tarafından yapılabilir. İktisadi kamu müesseleri, dernekler, vakıflar, ticaret şirketleri çiftçilerden aldıkları ürünlerden kesinti yapabilir ve kesilen para SGK’ya yatırılır. Tarım BAĞKUR’u olan kişilerin sorumlulukları tarımsal faaliyetlerini durdurmaları halinde sona erecektir. Tarımsal faaliyete son verilme durumu varsa, tarım müdürlüklerine ya da ziraat odalarına en çok 10 gün içinde konu ile ilgili bildirim yapılması gerekiyor.

Tarım Sigortası Olan Kişiler İndirimli Primden Faydalanabilirler

Tarım sigortasına sahip kişilerin indirim hakkı bulunmaktadır. Bu indirim tarımsla faaliyette bulunan kişilerin sigortalı olmasını teşvik etmek için verilmektedir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte yatırılan 15 günlük primin 30 gün olarak kabul edilmesine karar verilmiştir. İzleyen yılar için süre her yıl 1 gün artırılacaktır. 2019 yılında alınan karar ile birlikte Tarım Sigortası olan kişiler 30 gün değil 26 gün üzerinden prim öderler. Ne kadar prim ödenmesi gerektiği ise asgari ücrete göre belirlenmektedir. Ücret sigortalı kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenir. Taban ödemesi için brüt asgari ücretin 30’da 1’i esas alınmaktadır. 2 bin 58 TL’nin 30’da 1’i 65 TL yapmaktadır. Bu hesaba göre 2 bin 217 TL kazanç üzerinden kişiler yüzde 34 ile ayda 765 TL BAĞKUR primi ödemekle yükümlü olurlar. Tarımsal faaliyette bulunan kişiler için primler bir sonraki ay sonuna kadar yatırılabiliyor. Nisan ayı primi mayıs ayında ödenebiliyor.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.