Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar

20.02.2023
294
En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar

Birikimi olmayan ve asgari ücretle çalışanların ev alması zor gözükmektedir. Hatta asgari ücretin üzerinde ücret alanların bile birikimleri yoksa ev sahibi olmaları biraz zordur. Bu, bu şekilde geliri düşük olanların hiç ev sahibi olamayacağı anlamına gelmemektedir. Bunun için çeşitli çözümler üretilmiştir. Bu çözümlerden en fazla ilgi göreni ise bankalar tarafından sunulan konut kredisi seçeneğidir. Kentsel dönüşüm sürecinin başlaması, gecekonduların ortadan kalkması ve iyi evlerin yapılması ile konut fiyatları da artmıştır. 2007 yılında Mortgage uygulamasının yasallaşması ile banaklar tarafından sunulan konut kredilerinde de farklı seçenekler ortaya çıkmıştır.

Konut Kredisi Faiz Oranları

Banklar tarafından sunulan konut kredisi, konutların ya da taşınmazların satın alınması için, alınacak olan taşınmazın üzerine ipotek koymak kaydıyla verdiği kredi türüdür. Konut piyasasını canlandırmak için faiz indirimleri yapılmaktadır. Tapu harcı ve KDV indirimlerinin yanı sıra bankalar, konut kredisi faiz oranları indirimi yapmaya başladılar. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası ile Ziraat ve Vakıf Katılım bankaları konut kredisi faizlerinde indirim kararı almışlardır. Bu beş banka faiz oranlarını %1’in altına indirme kararı aldılar. Bankaların 2018 konut kredisi faiz oranları aşağıdaki gibidir.

l QNB Finansbank; minimum 10.000 TL ile maksimum 10 milyon TL arasında en fazla 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,39

l Yapı Kredi Bankası; minimum 10 bin TL ile maksimum 1 milyon TL arasında en fazla 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,32

l Denizbank; minimum 10 bin TL ile maksimum 1 milyon TL arasında en fazla 300 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,50

l Garanti Bankası; minimum 1.000 TL ile maksimum 1 milyon TL arasında en fazla 240 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,20 ile %2,50 arasındadır.

l Bank Pozitif; minimum 100 bin TL ile maksimum 100 milyon TL arasında en fazla 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,49

l Akbank; minimum 10 bin TL ile maksimum 1 milyon TL arasında en fazla 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,70

l Vakıfbank; minimum 10 bin TL ile maksimum 1 milyon 200 bin TL arasında 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %1,72 ile %1,80 arasındadır.

l İş Bankası; minimum 5 bin TL ile maksimum 2 milyon TL arası 120 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %1,60

l TEB; minimum 1.000 TL ile maksimum 10 milyon TL arasında en fazla 180 ay vadeye uygulanacak olan faiz oranı %2,58

 

En Uygun Konut Kredisini Hangi Banka Veriyor?

Giderek yükselen faiz oranları ev sahibi olmak isteyenleri düşündürmekte ve en uygun konut kredisi veren bankalar, internet üzerinden sürekli araştırılmaktadır. Kamu bankası olan Halkbank ve Ziraat Bankası en uygun konut kredisi veren banka olarak göze çarpmaktadır. Bu iki bankanın 120 ay vade ile uyguladıkları faiz oranları her ikisinde de %0,95 olarak belirlenmiştir. Her iki bankanın faiz oranları aynı olmakla birlikte, konut kredisi için uyguladıkları kampanyaların isimleri farklılık gösterir.

Halkbank “Hesaplı Evim Kredisi” adı altında bu kampanyayı sunarken, Ziraat Banaksı “Konut Ürün Paketi” adı altında bu kampanyayı yürütmektedir. Bu iki bankayı yine bir kamu bankası olan Vakıfbank “Sarı panjur Halden Anlayan Konut Kredisi” isimli kampanya ile takip etmektedir. Vakıfbank’ın faiz oranı ise %0,96’dır. Bu bankaların ardından gelen özel bankalar sırasıyla ICBC Turkey 120 ay vade için %1,17 faiz oranı, Yapı Kredi Bankası “Hayat Sigortalı Kiracıya Mortgage” isimli kampanya ile %1,20 faiz oranı uygulamaktadır. Türkiye İş Bankası 120 ay vade için %1,21, ING Bank %1,22, Fibabank’ın ise faiz oranı %1,25’dir. QNB Finansbank 180 aydaki konut kredisi faizini %1,26, Alternatif Bank %1,29, en pahalısı olan HSBC ise %1,50 faiz oranı uygulamaktadır.

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Tüketici evi bulduktan sonra en uygun kredi veren bankaya müracaat edilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken konu, evin tapusunun konut tapusu olması ayrıca tapusunda sorun olmaması gerekir. Her iki durumda da kredi çıkmayabilir. Bankaya tapunun fotokopisi ile müracaat edilir. Banka son rakamları belirler ve eğer tüketici açısından rakam uygunsa, evin rayiç bedelinin belirlenmesi için ekspertiz raporu alınır. Banka, evin değerini bulunduğu yere, metrekaresine ve bunun gibi bazı kriterlere bakarak belirler. Ekspertiz raporunda belirtilen evin değerinin %75’i kadar kredi çıkmaktadır. Bu durumda %25’lik kısmını tüketici cebinden ödemek zorundadır.

Birikimi olmayanlar, bankanın verdiği krediden geriye kalan kısım için tüketici kredisi çekebiliyor. Yüksek fiyatlı evlerde iki kredi birden çıkmayabiliyor ancak, düşük fiyatlı evlerde çok sorun olmadan iki kredi de çıkabiliyor. Tüm işlemler sorunsuz olarak yapıldıktan sonra kredi onaylanır. Kredi onaylandıktan sonra eğer evin üzerinde haciz varsa bu borç ödenerek haciz kaldırılır. Borcun ödemesini ev sahibi yapar. Noterden yapılacak bir satış sözleşmesinden sonra evin haciz borcu kapatılır ve borcu yoktur kâğıdı tapuya ulaştırılır. Bu evraklar elden takip edilemiyor. Bunun için APS ile göndermek gerekiyor. Sonuç olarak haciz kaldırıldıktan sonra, alıcı, satıcı ve banka görevlisi tapuda alım satım işlemini gerçekleştirir.

Konut Kredisi Başvurusu

Ev sahibi olmak için konut kredisine başvuran ve gerekli şartları taşıyan herkes kredi alabilmektedir. Bankalar aracılığı ile yapılan konut kredisi başvurusu sırasında bazı şartları taşımak gerekmektedir. Bu şartları taşıyan ve banka tarafından talep edilen evrakları tamamlayanlar konut kredisi almaya hak kazanırlar ve ev sahibi olurlar. Başvuru şartlarındaki en önemli kriter, başvuru sahibinin kredi notudur. Kredi notu, bankalarla herhangi bir sorunu olmayan, geçmişte aldığı kredi kartı ve kredi borçlarını zamanında ödeyen kişilerin yüksek olmaktadır. Bu kişiler diğer kredilerde olduğu gibi konut kredisi alımında da avantajlı bir duruma sahiptirler.

Bu kriteri sağlayan ve 18 yaşından büyük olan herkes, kimlik belgesi, ikamet belgesi ve gelir belgesi ile en uygun konut kredisi veren bankaya başvuruda bulunabilir. Başvuru yapıldıktan sonra banka, bir süre kişinin kredi almaya uygun olup olmadığı ve konutun kredi çekmeye uygun olup olmadığı ile ilgili incelemelerde bulunur. Yapılan incelemelerde herhangi bir sorun ile karşılaşılmazsa konutun değeri için dosya ekspere gönderilir ve ekspertiz raporu beklenir. Ekspertiz raporunda bakılarak tüketiciye ne kadar kredi verileceği belirlenir. Kredinin vade süresi ve kişinin gelirine göre en fazla ödeyebileceği maksimum limit belirlenir. Maksimum limit ve vade süresi belirlendikten sonra eksperin belirlediği rayiç bedelin %75’i kadar kredi ödenir.

Konut Kredisi İçin Gerekli Evraklar

Genellikle tüm bankaların konut kredisi için gerekli evraklar aynıdır. Ancak, bazı bankalar ek belgeler de talep edebilirler. Öncelikle, alınacak olan evin bedelinin %25’i kadar peşin para olması gerekmektedir. Banka, kredi verirken taşınmazın üzerine ipotek koyar. Bazı bankalar ek olarak kefil talebinde de bulunabilir.

Başvuru esnasında istenilen belgeler;

l Kişisel; TC kimlik numarası yazılı olan nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport, ikametgâh belgesi ya da başvuru sahibinin adına düzenlenmiş son üç aya ait doğalgaz, elektrik, su, telefon faturası, gelir belgesi olarak ücretli çalışanlar için maaş bordrosu, serbest meslek sahipleri için vergi levhası.

l Konutla İlgili; kat mülkiyeti tapusu ya da kat irtifakı tapusu ve yapı kullanım izin belgesi ya da kat irtifakı tapusu ve inşaat ruhsatının fotokopisi.

Yukarıda sayılan belgelerle bankaya başvuru yapılır. Bankada konut kredisi talep formu doldurulur. Başvuru formunda doldurulması gereken kişisel bilgiler;

l Ad, Soyad,

l TC kimlik numarası,

l Vergi numarası,

l Adres bilgisi (ev ve iş adresi),

l Telefon bilgisi (ev, cep, iş telefonu),

l Kiracı ya da ev sahibi olma durumu,

l Öğrenim durumu,

l Meslek ve unvan,

l Askerlik durumu,

l Medeni durumu.

Forum üzerinde doldurulması gereken mali bilgiler;

l Varsa otomobil marka ve yılı,

l Taşınmaz mülk listesi,

l Gelir durumu (maaş, kira, faiz vs.),

l Gider (aylık gider bilgisi),

l Diğer bankalarda bulunan hesap bilgisi.

Son olarak yaptırılması gereken zorunlu sigortalar;

l Kişisel hayat sigortası,

l Konut sigortası,

l Deprem sigortası.

ETİKETLER: ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.