Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

E Devlet Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

03.03.2023
238
E Devlet Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?

E devletten tüketici hakem heyeti için başvuru yapılması mümkündür. Hatalı ya da kusurlu ürün sahipleri satın aldıkları ürünlerin bekledikleri gibi çıkmaması halinde tüketici hakem heyeti ile iletişime geçebilirler. E Devlet aracılığı ile kuruma başvuru yapılabilir.

Başvuru yaplması için kişilerin TC kimlik no ile birlikte şifrelerini girerek sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Ardından arama butonuna tüketici hakem heyeti başvuru işlemleri yazılması gerekir. Daha sonra Ticaret Bakanlığı’nın sayfası karşınıza çıkacak. Buradan uygulamaya git linkine tıklamanız gerekir. Eğer Tüketici Bilgi Sistemi üzerinde eksik bilgileriniz varsa  bu bilgilerin tamamlanması gerekir. Daha sonra tüketici başvuru sekmesine tıklanır ve yeni başvuru özelliği seçilir. Formda kişilerin vergi no, mersis no, firma ünvanı gibi bilgilerin girilmesi gerekir. Şikayet formunda bilgiler tamamlandıktan sonra hakem heyeti seçilir ve tamam butonuna basılır. Bu şekilde başvuru tamamlanmış olur.

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Nasıl İncelenir?

Tüketici hakem heyeti için başvuruların incelenmesi için başvurular dosya üzerinden alınmaktadır. Eğer gerekli görülürse hakem heyetleri tarafından ayrıca tarafların dinlenmesi ya da bilirkişinin dinlenmesi gerekebilir. Tüketici hakem heyetleri başvuruyu inceledikleri zaman uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgeleri taraflardan ister. Kişi ve kurumlardan çeşitli belgelerin alınması gerekebilir. İstenilen belgelerin kuruma sunulması için 30 gün süre vardır. Eğer istenilen belgelerin sunulmaması söz konusu ise dosya üzerinde yer alan mevcut bilgiler üzerinden karar vermek gerekir.

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusuna Ne Zaman Sonuç Çıkar?

Tüketici hakem heyeti için başvuruların sonuçlanması için en çok 6 ay kadar süre geçmesi gerekir. Kuruma yapılan başvurular değerlendirilirken hem tarih sırası hem önem sırası dikkate alınır. En çok 6 ay içinde kişi yaptığı başvuruya sonuç alır. Yapılmuş olan başvurunun içeriği, başvuru yapılan konu, mal ve hizmetin özellikleri gibi etkenlere bakılarak, kurul en çok altı ay kadar daha karar süresinin uzatılmasını isteyebilir. Tarafların ivedi inceleme talebinde bulunması halinde, eğer talep başkan tarafından uygun görülürse bu durumda hakem heyetinde öncelikle başvuru gündeme gelir.

Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu Sonucuna İtiraz Etmek Mümkün müdür?

Tüketici hakem heyeti için başvurulara itiraz edilmesi mümkündür. Bunun için kişilerin heyet tarafından verilen karardan en çok 15 gün içinde, tüketici mahkemesine başvuru yapması gerekir. Eğer kişinin bulunduğu yerde tüketici mahkemesi bulunmazsa bu durumda asliye hukuk mahkemesine başvuru yapmak gerekir. Bu şekilde karara itiraz etmek mümkündür. Ancak daha önce karar veren tüketici hakem heyetine itiraz amacı ile yeniden başvuru yapılması mümkün değildir. Mahkemeye itiraz edilme aşamasında kişiler düzenlenecek olan harçlardan muaf tutulacaktır. Ancak hukuk mahkemeleri kanunun uyarınca kişilerin gider avansı ödemesi gerekir. Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı, itiraz üzerine mahkeme tarafından verilen karar kesin kabul edilecektir.

Tüketici Hakem Heyetinin Görevleri Nelerdir?

Tüketici hakem heyeti görevleri Tüketicinin korunması hakkında kanun ile belirlenmiştir. Bu heyet tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik olan uygulamalardan doğacak olan uyuşmazlıkların tümüne çözüm bulmak amacı ile kurulmuştur. Tüketici heyeti başkanlığı illerde ticaret il müdürü, ilçelerde kaymakam ve bu kişilerin görevlendirmiş olduğu memurlar tarafından yürütülmektedir. Tüketici hakem heyeti üyeleri içinde tacirler, tüketici örgütü temsilcileri, belediye vb. bulunur. E Devlet üzerinden tüketici heyeti başvurusu yaparak tüketici haklarınızı arayabilirsiniz. E devlet üzerinden başvuru yapmak tamamen ücretsiz olup, ücrete tabi tutulamaz.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.