Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Çalışmayanı Sigortalı Göstereni Nereye Şikayet Edebilirim?

22.02.2023
202
Çalışmayanı Sigortalı Göstereni Nereye Şikayet Edebilirim?

Çalışmayanın sigortalı gösterilmesini şikayet edilmesi için telefonunuzdan ALO 170’i arayabilirsiniz. Aynı hat üzerinden başvuru ve taleplerinizi de iletebilirsiniz. ALO 170, kayıt dışı çalıştırılan kişilerin mağduriyetinin giderilmesi için hizmet veren bir hattır. ALO 170 hattı, 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz olarak aranabilmektedir. İletişim merkezi üzerinden gelen çağrılara konu hakkında uzman kişiler yanıt vermektedirler. İlk görüşmede taleplerin sonuçlandırılması mümkün olmayabilir. Telefonda gerekli olan bilgiler alınmakta, daha sonra ilgili birime işlem gönderilmektedir. Sigorta hakkında şikayette bulunan kişi ile sorun çözüldükten sonra en kısa zaman içinde iletişime geçilmekte ve talepler sonuçlandırılmaktadır.

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?

Sigortasız işçi çalıştırana ceza verilmektedir. Bu kişiler teşvikten yararlanmazlar. Akeri destek geri alınır, idari para cezası uygulanır, sigortasız çalıştırılan sürelere ait sigorta primleri gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir. İdari para cezası verilirken asgari ücret üzerinden hesaplama yapılmaktadır. 2020 senesi için sigorta olmadan işçi çalıştıran kişinin ödemesi gereken para cezası bir yıllık işçi maliyetine ek olarak, 26 kat asgari ücrettir. Destek ve teşvikten faydalanmayan bir işveren için işçi yıllık prim maliyeti 13 bin 243 TL olarak hesaplanmıştır.  Eğer kişi primlerini düzenli ödüyorsa ve 5 puanlık teşvikten faydalanıyorsa bu durumda işçi yıllık maliyeti 11 bin 478 TL olacaktır.

İdari Yollardan Hakkını Elde Edemeyenlerin Ne Yapması Gerekir?

İdari şekilde hakkını alamayan kişiler için izlenecek farklı yol bulunmaktadır. Eğer ilgili birime şikayette bulunmanız halinde yine de sonuç alamadıysanız, İş Mahkemesine dava açabilirsiniz. Sigortasız çalışan kişilerin özellikle kanıtlarının olması halinde mahkeme sonucundan hakkını elde etmesi mümkün olabilir. Eğer mahkemeye dilekçe ile başvuru yapacaksınız, dilekçenizde tam olarak ne istediğinizi belirtin. İş yerinin ad, unvan ve adres bilgilerinin bulunması gerekir. Dilekçe yazan kişinin mutlaka ad, soyad ve adres bilgisi ile birlikte TC kimlik numarası da bulunmalıdır. Dilekçeye varsa şikayet ve ihbar ile ilgili bütün bilgiler eklenmelidir.

İş ile İlgili Şikayetler Nereye Yapılır?

İş ile ilgili şikayetler konularına göre farklı birimlere yapılmaktadır. İşten ayrılmış olan kişiler eğer işten çıkarılma, ikramiye, fazla mesai, kıdem ya da ihbar tazminatı gibi konularda işlemlerini Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine yapabilirler. İş sözleşmesi devam eden, işten ayrılmamış kişilerin, alacakları, mobbing, ücret ve prim gibi konularda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayette bulunması gerekir. Toplu işten çıkarılma ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir durum olması halinde başvuruların İş teftiş Başkanlığı’na yapılması gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna Yapılması Gereken Başvurular Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması için kurumun kabul ettiği konuların seçilmesi gerekir. Gerçek ücret yerine düşük ücretten sigortalı bildirme, sigortasız çalıştırılma, meslek hastalığı ve iş kazası gibi durumların mutlaka Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Merkez Müdürlüğüne yapılması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet adresinde alt kısımda bize ulaşın kısmı bulunur. Bu linke tıklayın. Bu link üzerinden direk sigorta, şikayet formu, öneri formunu doldurabilirsiniz. Şikayet başvurunuzu bir yere gitmenize bile gerek kalmadan kolayca bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik sigortasından alınan işsizlik ödeneği ve buna bağlı konuların ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri’ne ya da bu müdürlüklere bağlı olarak hizmet veren merkezlere yapılmalıdır. Aynı şekilde kıdem ve tazminat konuları da bu birimlere yapılabilir.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.