Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Doğum Yardımı Başvurusu ve Şartları

04.03.2023
162
2023 Doğum Yardımı Başvurusu ve Şartları

Doğum yardımı yeni doğum yapan kişilere, devlet tarafından yapılan destek ödemesidir. Uygulamanın başladığı tarihten itibaren doğum yapan anneler ya da eşleri doğum yardımı için başvuru yapabiliyor. Doğum yardımı için yapılacak başvurularda bir takım şartlar aransa da çalışan ya da ev hanımı birçok kadın doğum yardımı için başvuru imkanına sahip olabilmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu, başvuru dilekçesi doldurarak yapılmaktadır. Başvuru dilekçesi ile beraber gerekli belgelerin tamamlanması ile yetkili kurumlara başvuru yapılabilinir. Doğum yardımı için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunulabiliyor. Başvuru direk bu kurumlara giderek yapılabileceği gibi gerekli evraklar postayla gönderilerek de yapılabilir.

Doğum yardımı, doğumu yapan kadına yapılmakla beraber, başvuru doğum yapan kadının eşi tarafından da yapılabilmektedir. Bu noktada önemli olan başvuru dilekçesinde başvuru yapan kişinin bilgilerinin bulunmasıdır. Başvuruyu anne ya da baba kim yapıyorsa onun ad, soyad ve T.C. kimlik numarasının dilekçede bulunması gerekmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Doğum yardımı başvurusu yapılırken başvuru dilekçesi dışında gerekli olan başka belgeler de bulunmaktadır. Doğum yardımı başvurusu yapmak için gerekli belgeler şu şekildedir.
⦁ Doğum parasını talep etmek için yeni doğan bebeğin nüfus cüzdanı gerekmektedir.
⦁ Doğum parası başvurusu için başvuruyu yapan kişinin T.C. kimlik bilgieri gerekmektedir. Başvuruyu anne ve babadan hangisi yapacaksa, kullanılan kimlik bilgilerinin ona ait olması gerekmektedir.
⦁ Başvuru dilekçesi dışında başvuru yapılan kurumdan verilen tüm formların eksiksiz doldurularak kuruma geri verilmesi gerekmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu İçin Belli Bir Süre Var Mıdır?

Doğum yardımı için başvuru yapacak aileler için en merak edilen konulardan biri, başvuru için belirlenmiş bir süre olup olmadığıdır. Doğum yardımı başvurusu için uygulamada düzenlenen belli bir süre bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak doğumdan sonraki herhangi bir zamanda doğum yardımı için başvuru yapılabilmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?

Doğum yardımı için başvuru yapacak kişilerin belli şartları sağlaması gerekmektedir. Doğum yardımı için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir.
⦁ Doğum yardımı için başvuru yapılan bebeğin anne ve babasının T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.
⦁ Doğum yardımının alınabilmesi için bebeğin tam doğması ve sağ olması gerekmektedir. Bebeğin kimliğinin gerekli belgelerden biri olması sağ olduğunun teyit edilmesine yöneliktir.
⦁ Çalışan anne için doğum yardımı alınmak isteniyorsa, doğumdan önce işten ayrılmaması gerekmektedir. Doğum izni başlamadan işi bırakan çalışan anneler doğum yardımı alamıyorlar.

Doğum Yardımı Başvurusunu Sorgulamak Mümkün Müdür?

Doğum yardımı e-devlet üzerinden sorgulanabiliyor. Başvurunun sonucunu öğrenmek ve başvurunun onaylanması durumunda doğum parasının ne zaman yatacağını e-devlet üzerinden sorgulama yaparak öğrenmek mümkündür. E-devletteki doğum parası sorgulama seçeneği dışında, uygulamanın yürütücüsü olan bakanlıkların çağrı merkezleri ile görüşerek de doğum yardımı ile ilgili bilgi alınabilmektedir. Konuyla ilgilenen bakanlıkların çağrı merkezlerine 144 ya da 183 numaralarından ulaşmak mümkündür.

Doğum Yardımı Ne Kadardır?

Doğum yardımı ücretleri asgari ücretle orantılı olarak artmakta ve başvuru yapan annenin kaçıncı çocuğu olduğuna göre değişmektedir. Doğum parası alan anne daha önceden çocuk doğurduysa alacağı para miktarı artmaktadır. İlk çocuğu olan anneler için 300 TL olan doğum parası, ikinci çocuğu olan anneler için 400 TL’dir. Üç veya daha fazla çocuğu olan anneler için ise doğum parası 600 TL’dir.

Süt Parası Doğum Yardımı Başvurusu Yapan Herkese Verilir Mi?

Süt parası da doğum yapan annelere sağlanan bir destek olmakla beraber, doğum yardımından bağımsızdır. Süt parası için ayrıca başvuru yapmak gerekmektedir. Süt parası almak için yapılacak başvuru şartları da farklı olmakla beraber 2023 yılında süt parası 202 TL’ye yükselmiştir. Doğum yardımı ve süt parası gibi yeni doğan bebekler için devletin sağladığı farklı destekler de bulunmaktadır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.