Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

4A Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

27.02.2023
228
4A Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

4A emeklilik hesaplaması yapan birçok sorgu robotu bulunmaktadır. Ancak en doğru sonuca ulaşmak istiyorsanız, emeklilik hesaplamanızı e-Devlet üzerinden yapmanız önerilir. SGK’nın e-Devlet bünyesine katılmasıyla, emekliliğe dair merak edilen birçok sorgu artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Çalışan herkes, emekli olacakları günün hayaliyle yaşarlar. Emeklilik beraberinde birçok soruyu da getirir. Bu soruların en popülerleri ne zaman emekli olurum ve emeklilik maaşı hesaplaması nasıl yapılır şeklinde karşınıza çıkar. 4A grubu SSK’dan emekli olacak kişiler için oluşturulmuştur. 4A emeklilik hesaplaması yapılırken pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Bunların arasında en önemli etken, 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlanıp başlanılmadığıdır. Bu tarihten sonra ülke çapında yapılan değişikliklerle hem emeklilik yaşı hem de sigortalılık durumuna dair şartlar değişmiştir. Prim ödeme günü de emeklilik hesaplanmasında önemli konulardan biridir.

Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik hesaplaması yapılırken iki site kullanılır: e-Devlet ve SGK. E-Devlet üzerinden emeklilik hesaplaması yapmak için öncelikle e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekir. E-Devlet şifreniz yoksa PTT’ye giderek 4 TL karşılığında e-Devlet şifresi alabilirsiniz. İnternet Bankacılığıyla giriş yapmak da e-Devlet’e giriş yollarından biridir. E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra ne zaman emekli olabilirim ekranından sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Burada size sorulan temel bilgileri cevaplandırırsanız, ayrıntılı emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz.

Eğer ki e-Devlet şifreniz yoksa ya da sorgulamayı SGK üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız, SGK’nın sitesi üzerinden ne zaman sorgulaması yapabilirsiniz. Bu sorgulamada; cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, özür durumunuz, hizmete başladığınız tarih, maluliyet gibi bilgiler sorulacaktır. Tüm bilgileri eksiksiz ve doğru girdiğiniz takdirde, emeklilik hesaplamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik denilince ilk akla gelen konulardan biri de emeklilik maaşıdır. Emeklilik maaşı hesaplaması için SGK kolay yöntemler hazırlamış. 4A emeklilik maaşı hesaplamasını SGK’nın sitesi üzerinden yapabilirsiniz.  Emeklilik maaşının hesaplanabilmesi için bazı temel bilgiler isteniyor. Bu bilgiler şu şekilde sıralanıyor:

  1. TC Kimlik Numarası
  2. SSK Sicil Numarası
  3. Baba Adı
  4. Nüfusa Kayıtlı Olunan İl
  5. Doğum Tarihi

Tüm bu bilgilerin girilmesiyle emeklilik maaşınızı hesaplamanız mümkün. Emeklilik maaşının hesaplanmasında etkili olan birçok faktör vardır. Bu faktörler arasında en önemlileri, işe başlama tarihi, sigortalılık süresi ve emeklilik yaşıdır.

Emeklilik Tablosu Nedir?

Emeklilik hakkında hesaplamalar yapmak isteyenler pek çok yerde emeklilik tablosu kavramıyla karşılaşır. Emeklilik tablosunun çıkış noktası 1999 ve 2008 yıllarıdır. Bu yıllarda emekliliğe dair reform niteliğinde düzenlemeler getirilmiştir. Öyle ki, hizmete başlama tarihi 1999 yılından önce olan kişiler, çok daha erken yaşta emekli olabilmektedir. 2008 yılından sonra ise her geçen gün emeklilik şartları biraz daha katılaşmıştır. Emeklilik tablosunda sigortalılık zamanı, yaş ve prim ödeme gün sayısı dikkate alınmıştır. Ancak cinsiyet de emeklilik hesaplamasında en önemli faktörlerden biridir. Erkeklerin emeklilik yaşı kadınlara oranla biraz daha geç olarak belirlenmiştir. 4A grubuna dahil olan SSK’lılar, prim ödeme gün sayıları, yaşları, cinsiyetleri ve sigortalılık günleriyle emeklilik hesaplaması yapabilirler.

Aynı zamanda e-Devlet üzerinde bulunan normal şartlarda nasıl emekli olurum menüsünden de gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz. Emeklilik hesaplamasında maluliyet, erken yaşlanma ve özürlülük gibi durumlar da etkili olmaktadır. Tüm bu bilgileri girerken eksiksiz ve doğru girmeniz önemlidir. Birçok kişi internet üzerinde yaptığı hesaplamalarla gerçekte olan hesaplama arasında farklılıklar görebilmektedir. Bu siteler üzerinden yapacağınız emeklilik hesaplamalarının da herhangi bir resmi geçerliliği olmayacaktır. Buralardan hesaplama çıktısı alırsanız, resmi kurumlar tarafından reddedilme ihtimaliniz yüksek olacaktır.

 

 

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.