Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Engelli Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

04.03.2023
262
2023 Engelli Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Engelli emekli maaş hesaplaması yapılırken, engelli kişinin işe başladığı tarih önemli bir etkendir. Engelli emekli maaş hesaplaması, normal emekli maaşlarının hesaplamasında olduğu gibi sigorta süresi ve prim gününe göre hesaplanmaktadır.

Bununla beraber engelli emekliler için sosyal bir hak olarak prim günü ve sigorta süresi daha az olmasına rağmen emeklilik sağlanabilmektedir. Erken emeklilik durumu engelli vatandaşların iş hayatındaki dejavantajlarını avantaja çevirmeye yönelik bir uygulamadır.

Engelli emekli maaşı hesaplamasında önemli değişkenler olan prim günü ve sigorta süresi kişilerin engel oranına göre değişiklik göstermektedir. Engel oranı daha yüksek olan kişiler için emeklilik talebinde bulunmak için gereken prim günü ve sigorta süresi daha azdır. Bununla birlikte engelli emekli kişinin sigorta başlangıcının yapıldığı tarihte emeklilik süresi üzerinde etkili olmaktadır.

Engelli emekli vatandaşların maaş hesaplamalarında kullanılan prim ve sigorta bağlı bulunulan sosyal kurumuna göre de değişmektedir. Engelli emeklilik maaşlarının hesaplanmasında SSK ya da Bağ-Kur kurumlarından hangisine bağlı olunduğu önemli bir noktadır.

Engelli Emeklilik Şartları Nelerdir?

Engelli emeklilik maaşından faydalanabilmek için kişilerin sağlaması gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Engelli emekli şartları şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Engelli emekli maaşından faydalanmak isteyen kişilerin, yetkili sağlık kuruluşundan en az %40 oranında engelleri olduğuna dair belge almaları gerekmektedir.
⦁ Engelli emeklilik maaşından faydalanmak için engel durumunun işe başlamadan önce var olması gerekir. İş esnasında yaşanan engellilik durumuna malulen emeklilik denir.
⦁ Engelli emeklilik maaşından faydalanmak için SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı sigorta kurumlarından birinde kayıtlı olmak gerekmektedir. Bununla beraber maaş kurumlar arasında fark gösterir.
⦁ Engelli emeklilik maaşı uygulamasında işe başlama tarihi önemlidir. 2008 öncesinde başlayan engelli kişilerle, 2008 sonrasında işe başlayan engelli kişilerin maaşları ve emekli olacakları zamanın hesaplanması farklı yönetmeliklere göre yapılmaktadır. 2020 engelli emekli maaşı hesaplama 2008 yılındaki yönetmeliğe göre yapılmaktadır.
Engelli Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik Başvurusu Şartları Nelerdir?
Engelli erken emeklilik başvurusu için kişilerin uyması gereken belli başlı şartlar vardır. Engelli erken emeklilik başvurusu şartları şu şekildedir.
⦁ Engelli erken emeklilik için başvurunun SGK’ya yapılması gerekir.
⦁ Engelli erken emeklilik için %40’ın üzerinde engel durumunun bulunması ve kanıtlanabilir olması gerekir.
⦁ Engel durumunun işe başlamadan önce var olması gerekir.

Engelli Vatandaşlar İçin Erken Emeklilik Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Engelli erken emeklilik başvurusu için gerekli belgelerin tamamlanması gerekir. Engelli emekliliği için gerekli belgeler işçiler ve Bağ-Kur emeklileri için farklı olmaktadır. Engelli erken emeklilik başvurusu yapacak olan işçiler için gerekli belgeler şunlardır.

⦁ Emeklilik talep belgesi
⦁ Kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi
⦁ Kişinin 2 tane vesikalık fotoğrafı
⦁ İşverenin onayının olduğuna dair belge
Bağ-Kur emeklisi kişiler için gerekli başvuru belgeleri ise şunlardır.
⦁ Nüfus cüzdanı fotokopisi
⦁ Sigortalı olunduğuna dair belge
⦁ Emeklilik talep formu
⦁ Yatırılmış primlerin makbuzları

2020 Engelli Erken Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelli erken emeklilik hesaplaması kişilerin engel oranlarına göre yapılmaktadır. Engelli erken emeklilik hesaplaması, engelli emeklilik maaşı için de belirleyicidir. Engel oranına göre çalışma süreleri ve prim günleri değişmektedir. Engel oranı en yüksek olan vatandaşlar 1. dereceli engelli olarak tanımlanır. Birinci derece engelli vatandaşların prim günleri ve çalışma süreleri en azdır. Engel derecelerine göre emekli olma süreleri şu şekildedir.

⦁ Engelli erken emeklilik hesaplamalarında engel oranı %80 ve üzeri olan kişiler birinci derece engellidirler ve 15 yıl çalışma süreleri ile 3600 gün primleri bulunur.
⦁ Engel oranı %60 ile %80 arasında olan kişiler ikinci derece engelli olarak tanımlanır. İkinci derece engelli olan kişilerin 18 yıl çalışmaları ve 4000 prim gününü doldurmaları gerekir.
⦁ Engel oranı %40 ile %60 arasında olan üçüncü derece engellilerin ise 20 yıl çalışma süresi ve 4400 prim günü vardır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.