Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Kreş Yardımı Başvurusu ve Şartları

13.02.2023
274
2023 Kreş Yardımı Başvurusu ve Şartları

Kreş yardımı devlet tarafından çalışan anneleri desteklemek amacıyla, 0 ile 5 yaş arası çocukların kreş masraflarını karşılamasıdır. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen projede amaç çalışan annelerin ekonomik yaşamda varlığını sürdürmesini sağlamak ve ailelere maddi destekte bulunmaktır.

Çalışan annelerin kreş masraflarını karşılayamaması ya da çocuğa bakmak için işi bırakmak zorunda olması gibi durumları ortadan kaldırmaya ve istihdam oranını arttırmaya yönelik uygulanmaya başlanan kreş yardımı projesi için belli başvuru şartları vardır. Bununla beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu proje için ciddi bir bütçe ayarlamış ve belli şehirlerde projeyi yürürlüğe sokmuştur.

Kreş Yardımı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Kreş yardımı için birden fazla başvuru kanalı bulunmaktadır. E-devlet üzerinden “SGK- Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Proje Portalı” sekmesinden form doldurarak başvuru yapılabilir. Bunun dışında başvuru yapılabilecek kurumlarda bulunmaktadır. E-devlet üzerinden başvuru yapmak istemeyen kişiler şu kurumlara da gerekli belgelerle başvuruda bulunabilir.

⦁ Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri
⦁ Sosyal Yardımlaşma Vakıfları
Bu kurumlar aracılığı ile ya da e-devlet üzerinden yapılan başvuruların tamamı bakanlık tarafından değerlendirilmektedir.

Kreş Yardımı İçin Başvuruda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kreş yardımı için yapılacak başvurularda gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler genellikle doldurulması gereken formlar olup, e-devlet üzerinden yapılan başvurularda da aynı bilgiler talep edilmektedir. Gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir.
⦁ Müracaat formunun doldurulması
⦁ Bilgi formunun doldurulması
⦁ Adres beyanın bulunduğu belge
⦁ SGK kaydı
⦁ Çocuğun ihtiyaçlarına yönelik formun doldurulması
⦁ Hesap numarası

Kreş Yardımı İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Kreş yardımı almak isteyen ailelerin bazı şartlara uyması gerekmektedir. Şartları sağlamayan kişilerin kreş yardımı için başvuru yapması mümkün değildir. Kreş yardımı için başvuru şartları şu şekildedir.
⦁ Kreş yardımı alınacak çocuğun 0 ile 5 yaş arasında olması gerekir. Yaşı daha büyük çocuklar için yardım sağlanmamaktadır.
⦁ Kreş yardımına başvuru yapılması için anne ve çocuğun aynı evde yaşıyor olması gerekir.
⦁ Annenin tam zamanlı olarak çalıştığı bir işinin olması gerekmektedir.
⦁ Çocuğun masrafları devlet tarafından karşılanacağı kreşe düzenli olarak gitmesi gerekmektedir.
⦁ Kreş yardımı için başvuru yapılması için, projenin yürürlükte olduğu illerden birinde ikamet etmek gerekmektedir.

Kreş Yardım Başvurularının Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?

Kreş yardımı için yapılan başvurular hangi kanalla yapılırsa yapılsın Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından değerlendirilmektedir. Bu noktada şartları sağlayan herkes başvuruda bulunabileceği gibi, bakanlık kreş yardımı yapacağı ailelere belli değişkenleri göz önüne alarak karar vermektedir. Kreş yardımı başvurularında değerlendirilen noktalar şunlardır.
⦁ Annenin çalışma durumu ve saatleri
⦁ Ailenin aylık kazancı ve kişi başına düşen gelir miktarı
⦁ Ailenin hangi fertlerden oluştuğu
⦁ Ailenin sosyal durumu
Bunların incelenmesi kreş yardımının maddi olarak daha sıkıntılı ailelere, çocuğa anne dışında bakacak aile fertlerinden birinin olmadığı ailelere ya da annenin çalışma şartlarının daha sıkı olduğu ailelere öncelik verilmek istenmesidir.

Kreş Yardımı Ne Kadar Olacak?

Kreş yardımı için projenin tasarım aşamasında aylık 300 TL konuşulsa da kreş fiyatlarının daha yüksek olmasından kaynaklı olarak, kreş yardım miktarı 1.015  TL olarak belirlenmiştir. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kreş yardımı için toplam 169 milyon lira bütçe ayrımıştır. Bu bütçe yıllık olarak ayarlanmakla beraber, yıl içinde aile başına aylık 1.015  TL düşecek şekilde dağıtılacaktır.

 

Kreş yardımı gibi kadının ekonomik yaşamda varlığını sürdürebilmesine yönelik birçok proje tasarlanmakla beraber, aralarında en hızlı pratiğe geçirilen proje kreş yardımı projesi olmuştur. Kreş ücretinin ödenmesi dışında bu proje kapsamınsa yeni mahalle kreşleri açamaya yönelik altyapı çalışmaları da yapılmaktadır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.