Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Seracılık Hibe Desteği Nasıl Alınır?

17.02.2023
186
Seracılık Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Seracılık desteği almak isteyenler devletin sağlamış olduğu hibeyi kullanabilir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığıyla Sera hibe desteği almak isteyen işletmeler tüm gerekli bilgileri bu yazıda bulabilir.

Seracılık Hibe Desteği Şartları:

TKDK sera desteği almak isteyen kişiler aşağıdaki şartları taşımalıdır.

  • Arazi 1 dekardan büyük olmalıdır.
  • Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne kayıt olunması gerekmektedir.
  • Daha önce başka bir kurumdan destek alınmamış olunmalıdır.
  • Kimyasal gübre kullanılmamalıdır.
  • Domates üretimi için 1 dekara tane kimyasal ilaç kullanılabilir.

Kontrollü Örtü Altı Kayıt sistemi destek başvurusunun en önemli adımlarından biridir. Bankalar tarafından da istenilen şartlardan biridir.

Seracılık Hibe Desteği için Başvuru Belgeleri:

Devlet destekli sera kurmak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi belgesi
  • Kimlik belgesi ve fotokopisi
  • Çiftçilik belgesi
  • Seranın ekspertiz değeri
  • Fatura (Ekipman, ürün, tohum vb. giderlere ait)

Ne Kadar Destek Verilmektedir?

BEBKA, KOSGEB ve Ziraat Bankası gibi kurumlar aracılığıyla verilen seracılık devlet desteği 50.000 TL’si geri ödemesiz, 100.000 TL’si geri ödemeli olmak üzere 150.000 TL destek sağlanmaktadır. Ödemeleri sıfır faizle yaparsınız ve 2 yıl sonra ödemeye başlayabilirsiniz. Masrafların %85’ine kadar olan kısmı karşılanabilmektedir.

Seracılık Kredisi Veren Bankalar:

Seracılık ile ilgili faaliyetlere kredi veren bankalar ve olanakları şu şekildedir:

  • QNB Finansbank: QNB Finansbank sera yatırım kredisi vermektedir. Masrafların en fazla %75’lik bir kısmı karşılanmaktadır. Bazı müşterileri içi bu oran %85 olabilmektedir. 120 aya kadar vade sağlanabilmektedir. Ödemelerinizi ayda bir, üç ayda bir, altı ayda bir veya yılda bir yapabilirsiniz. Başvuru için; çiftçilik belgesi,Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi belgesi, faturalar, sera ekspertiz raporu ve şubeden istenebilecek diğer belgeler gerekmektedir. Başvurular QNB Finansbank şubelerinden yapılmaktadır.
  • Şekerbank: Sera Yapım ve Modenizasyon Kredisi sunmaktadır. Sera yapımı, ısıtma sistemlerinin modernizasyonu, mevcut seraların iyileştirilmesi, ürün paketleme ve ambalajlama gibi konularda kredi kullanılmaktadır. Krediyi kullanmak isteyen işletme üreticilerinin en az 2 yıllık örtü altı tarım konusunda tecrübesi olmalıdır. Yatırım tutarının %75’ine kadar kredi sağlanmaktadır ve 60 aya kadar vade sağlanmaktadır. Başvurular Şekerbank şubelerindne yapılmaktadır.
  • Türkiye Ekonomi Bankası: Sera yapımına yatırım veya mevcut serasında tadilat yapmak isteyenlere kredi sunulmaktadır. 60 aya kadar vade sağlanmaktadır. Ödemelerinizi ayda bir, üç ayda bir, altı ayda bir veya yılda bir yapabilirsiniz. Başvuru için; kimlik belgesi fotokopisi, ikametgah, tapu fotokopileri ya da varsa kira kontradı ve Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi belgesi gerekmektedir. Başvurular Türkiye Ekonomi Bankası şubelerindne yapılmaktadır.
  • Vakıfbank: Sera üretimi yapan üreticilere sunulan bir finansman desteğidir. Esnek ödeme seçenekleri de bulunmaktadır. Başvurular Vakıfbank şubelerinden yapılmaktadır.
  • Yapı Kredi: Plastik örtü, ilaç, gübre ve fide gibi ürünlerin alınması için kullanılan kredidir. Esnek ödeme seçenekleri sunulmaktadır. Ödemelerinizi ayda bir, üç ayda bir, altı ayda bir veya yılda bir yapabilirsiniz. Başvurular Yapı Kredi şubelerinden yapılmaktadır.
  • Ziraat Bankası: Bitkisel üretim kredileri ile birçok bitki üretim alanına kredi sağlanmaktadır. Mantar yetiştirciliği, seracılık, serada veya açıkta süs bitkisi yetiştiriciliği, tohum işleme, pazarlama vb. alanlar bunlardan bazılarıdır. İki çeşit kredi sunulmaktadır. İşletme kredileri ile gübre, ilaç, tohum, ekipman, pazarlama vb. ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Yatırım kredileri ile sera, soğuk hava deposu, bahçe vb. ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Başvurular Ziraat Bankası şubesinden yapılmaktadır.

 

Sera kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişmektedir. Bu faiz oranlarını bankaların şubelerinden öğrenebilirsiniz.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.