Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Erken Emeklilik 2023

16.02.2023
246
Erken Emeklilik 2023

Erken emeklilik şansı, hizmet tespit davası ile mümkün hale getirildi. Pek çok çalışan, aylarca sigortası yapılmadan herhangi bir iş yerinde çalışabiliyordu. Çıkarılan yeni yasa sayesinde, sigortası yatırılmayan ya da primleri eksik yatırılan kişiler, hizmet tespit davası açarak emeklilik zamanlarını daha erken döneme çekebilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; % 35.2 oranında çalışan, kayıt dışı olarak görev yapmakta. Bu da ortalama 10 milyon kişinin sigortası ödenmeden çalıştırıldığı anlamına gelmektedir. Kişinin sigortasız çalıştığı süre boyunca işveren SGK’ya işe giriş bildirgesi yayınlamıyor. Bu da kişilerin sigorta primlerinin ödenmemesine ya da eksik ödenmesine neden oluyor. Durum, alınan maaş yüksek olsa da asgari ücret üzerinden prim ödemesi yapılan kişiler için de geçerli. Tüm bu yaşananların önüne geçmek içinse hükümet, hizmet tespit davası açma hakkının önünü açarak, kişilere erken emeklilik şansı sunuyor. Karara bağlanan yasa sayesinde binlerce kişi emeklilik dönemini çok daha erken döneme çekebilecek.

Erken Emeklilik İçin Yapılması Gerekenler

Primi eksik yatan ya da çalıştığı süre boyunca prim ödemesi yapılmayan kişilere dava açma hakkı tanıyan yasa sayesinde, binlerce kişi erken emekli olabilecek. Açılan davaların genelinde de Yargıtay Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ve işvereni değil, işçiyi haklı bulmaktadır. Sgk erken emeklilik hakkının kazanılabilmesi için çalışan kişinin sigortasız olarak çalıştırıldığı sürelerin son yılından başlayıp, 5 yıl içindeki hizmetleri için tespit davası açması gerekmektedir. Eğer çalışan kişi vefat etmişse çalışan kişinin hak sahipleri de dava açabilir.

Tespit davası iş mahkemelerine açılmalıdır. Çalışan kişinin sigortasının eksik yatırıldığını ya da yatırılmadığını kanıtlayacak sağlam delillerinin ve varsa şahitlerinin olması gerekir. Kullanılabilecek deliller ise;

  • SGK işyeri dosyası,
  • Çalışan kişinin işyeri sicil dosyası,
  • İşveren kişinin meslek kuruluş kaydı,
  • İşveren kişinin esnaf sicil kaydı, ticaret odası kaydı, vergi levhaları, çalışanlarının ücret bordroları,
  • Çalışan kişinin durumuna tanıklık edecek kişi,
  • Bilirkişi, olmaktadır.

Hizmet Tespit Davası Süreci

Erken emeklilik ile ilgili son gelişmeler içinde yer alan hizmet tespit davası, ödenmemiş ya da eksik ödenmiş prim gün sayılarının geri alınmasıyla emeklilik hakkının daha erkene çekilmesini sağlamaktadır. Açılan hizmet tespit davası kazanıldığında, emeklilik talebi SGK tarafından hizmet davasıyla kazanılan günlerin primleri ödenmediği için reddettiğinde, en yakın iş mahkemesine tekrardan emeklilik talebi davası açılmalıdır. Bu dava da kazanıldıktan sonra kişi, birikmiş tüm emekli aylıklarını alır. Hizmet tespit dava süreci, en hızlı ve güvenilir olarak e – devlet uygulaması üzerinden ya da SGK’nın resmi internet sitesi aracılığıyla takip edilebilir. Yine aynı yöntemler kullanılarak prim ödemelerinin yapılıp yapılmadığı ya da primlerin eksik ödenip ödenmediği sorgulanabilir. Bunun için e – devlet ya da SGK üzerinden hizmet döküm belgesine ulaşılmalıdır.

E- Devlet Üzerinden Hizmet Döküm Belgesine Ulaşmak

Erken emeklilik torba yasası meclisten geçtikten sonra pek çok kişi prim ödemeleri bilgilerine ulaşmak istemekte; prim ödemeleri hakkında en detaylı bilgi ise hizmet döküm belgesinde yer almaktadır. Hizmet döküm belgesine ulaşmak ve belgeyi resmi makamlarda kullanmak için tercih edilecek en hızlı ve güvenilir yöntem ise e – devlet uygulaması olmaktadır.

T.C kimlik numarası ve e – devlet şifresiyle sisteme giriş yapıldıktan sonra SGK e- hizmetler alanı seçilmelidir. Yönlendirilen sayfada, SGK çatısı altında toplanan 4 – A SSK, 4 – B Bağ – Kur ve 4 – C Emekli Sandığı sosyal güvenlik kollarından hangisine bağlı olarak çalışılıyorsa, o alan seçilmelidir. Açılan ekran üzerinden de hizmet döküm belgesi alanı tıklandıktan sonra prim ödemeleri bilgilerine ulaşılır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.