Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Engelli ÖTV İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

04.03.2023
261
2023 Engelli ÖTV İndirimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

2023 yılı itibariyle engelli ÖTV indirimlerine yönelik yönetmelikte bir takım değişiklikler olmuştur. Engelli vatandaşların araç alımına yönelik ÖTV indirimi eskiden sadece 0 km araçlar için yapılırken, 2023 itibariyle ikinci el araçlarda da yapılabilmektedir. Engelli ÖTV indirimi hesaplaması yapılırken alınmak istenen aracın özellikleri ve engelli kişinin engel oranı önemli etmenlerdir. Bununla beraber ÖTV yapılacak engellinin söz konusu aracı kendisinin ya da yakının kullanacak olması ÖTV indirimi üzerinde değişiklik yaratmaz.

Engelli ÖTV İndirimi Nedir?

Engelli ÖTV indirimi, engelli vatandaşların araç sahibi olmasına fırsat veren ve bu konuda çeşitli kolaylılar sağlayan bir uygulamadır. Engelli ÖTV indirimi engelli vatandaşların engel oranına göre belli araçları ÖTV’siz ya da ÖTV’de indirim yapılarak almasını sağlamaktadır. Engelli ÖTV indirimi birçok engelli vatandaşın araç sahibi olmasına imkan vermektedir.

Engelli ÖTV İndirimi Türleri Nelerdir?

Engelli ÖTV indirimi kişilerin engel oranına yönelik olarak, iki farklı şekilde yapılmaktadır. Engel oranı %90 ve üstü olan vatandaşlar ve %40 ile %90 arasında engeli olan vatandaşlar için farklı şekillerde ÖTV indirmi uygulanmaktadır. %90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar için yakınlarının kullanmasına yönelik uygulanan ÖTV indirimi, %90’dan daha az engel sahibi olan vatandaşlar için kendi kullanımlarına yönelik indirim uygulanmaktadır.

Engelli ÖTV İndirimi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanmaktadır?

Engelli ÖTV indiriminin uygulanması için belirli şartlar mevcuttur. Bu şartlardan biri de kişilerin engelinin ne olduğu ile ilgilidir. Engelli ÖTV indiriminin kapsadığı hastalıklar oldukça fazla olmakla beraber, tüm engeller için ÖTV indirimi uygulanmamaktadır.

Engelli ÖTV indirimi engel oranı %90’nın üstünde olan vatandaşlara yakınlarının kullanımına yöenlik sağlanmasından kaynaklı olarak bu engel oranında hastalıklar için sınırlama yoktur. Bunun yanı sıra engel oranı %90’ın altında olan vatandaşlar, aracı kendilerine yönelik aldığı için bazı hastalılarda ÖTV indirimi söz konusu olmuyor. ÖTV indirimi yapılmayan hastalılar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Böbrek Yetmezliği
⦁ Görme Engeli
⦁ İşitme Engeli
⦁ Kalp Hastalıkları
⦁ Zihinsen Hastalıklar

Engelli ÖTV İndirimi Tüm Araçlar İçin Yapılabilir Mi?

Engelli ÖTV indirimi tüm araçlar için uygulanmamaktır. Engelli ÖTV indirimi hesaplanırken alınacak aracın özellikleri belirleyici bir noktada olmakla beraber, bu araçların taşıması gereken bir takım özellikler bulunmaktadır. Engelli ÖTV indiriminden faydalanılabilecek araçlar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Motor hacmi 1.6’nın altında olan araçlarda engelli ÖTV indirimi uygulanmaktadır.
⦁ Eşya taşımaya uygun araç alınacaksa motor hacminin 2.8’in altında olması gerekir.
⦁ Motorsikletlerde de engelli ÖTV indirimi uygulanmaktadır.

Bu araçlar için engelli ÖTV indirimi uygulanabilmekle beraber Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde bulundukları pozisyonlarda önemlidir.

Engelli ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Engelli ÖTV indirimi hesaplaması araç almak isteyen kişilerin engel durumuna, alımak istenen aracın özelliklerine ve fiyatına göre değişmekte ve belirlenmektedir. Bununla beraber engelli ÖTV indirimi uygulanan kişilere KDV ödemelerinde de indirim yapılmaktadır.

2023  yılı itibariyle %90 ve üstü engeli olan vatandaşlar ÖTV ödemeden araç alabilmekte ayrıca KDV indirimi de almaktadır. Ancak bu engel oranındaki vatandaşlar aracı yakınlarının kullanımına yönelik indirimli olarak alabiliyorlar. %90 ve altında engeli olan vatandaşlar ise kendi kullanımları için ÖTV ödemeden ve KDV indirimli araç sahibi olabiliyorlar. ÖTV’siz ve KDV indirimli alınan araçlar yarı fiyatına kadar düşebilmektedir.

Engelli ÖTV İndiriminin Özellikleri Nelerdir?

Engelli ÖTV indirimi engelli vatandaşlara, araç sahibi olma konusunda çeşitli avantajlar ve kolaylıklar sağlamaktadır. Engelli ÖTV indiriminin avantaj sağlayan belli başlı özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
⦁ Engelli ÖTV indirimi %90’ın altında ve üstünde engel sahibi olan vatandaşlara farklı şartlar altında uygulanmaktadır.
⦁ Engelli ÖTV indiriminden faydalanılabilen araçların sayısı oldukça fazladır.
⦁ Engelli ÖTV indiriminden aracı kendi kullanamayacak vatandaşlar yakınlarının kullanımı için de faydalanabilmektedirler.
⦁ Engelli ÖTV indirimi o km araçlarda olduğu gibi ikinci el araçlarda da uygulanabilmektedir.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.