Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Hangi Hastalıklarda Engelli Raporu Verilir?

Hangi Hastalıklarda Engelli Raporu Verilir?

Engelli raporu verilebilecek birçok hastalık bulunmakla beraber, önemli olan hastalığın boyutu yani engel oranıdır. Engel oranı tek bir hastalık üstünden hesaplanabileceği gibi birden fazla hastalık için de engel oranı hesaplaması yapılabilir.

Engel oranı hesaplaması, engel raporunun alınması için önemli bir noktadır. Çünkü engel raporu kapsamında bulunan bir hastalığın oranı, raporun alınabilmesi için belirleyici konumdadır. Engelli raporu kapsamında bulunan birden fazla hastalığa sahip olan biri, hastalıları çok ciddi derecede değilse yani engel raporu oranı hesaplamasında, bu oran %40’ın altında çıkarsa rapor alamaz.

Bu konuda hastalığın ne olduğu önemli olduğu kadar, derecesi de önemlidir. Engelli raporu verilen hastalıklar belli bir oran hesaplamasına bağlı olarak önemli hale gelmektedir.

Engelli Raporu Almak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Engelli raporu almak için gerekli olan birçok şart bulunmakla beraber, rapor kapsamında değerlendirilen hastalıklardan birine sahip olmayan kişilerin başvuru yapması mümkün değildir. Buna bağlı olarak engelli raporu almak için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Engel durumu olan hastalığın, engel raporu düzenlemesinde bulunması gerekir.
⦁ Söz konusu hastalıların engel raporu oranında %40’ın üstünde olması gerekir.
⦁ Engelli raporu alabilmek için söz konusu hastalığın ya da hastalıların yetkili hastane tarafından onaylanması gerekmektedir.

Engelli Raporu Almak İçin Yapılacak Başvurularda Gerekli Belgeler Nelerdir?
Engelli raporu almak isteyen vatandaşların düzenlemede bulunan bir hastalığa sahip olması ve hastalığın %40 oranından yüksek olması durumunda rapor için başvuru yapması mümkündür. Başvuru yapacak kişilerin engelli raporu verebilmek için yetkilendirilmiş hastanelere başvuru yapması gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmeyen hastaneler engelli raporu veremezler. Bu başvuruda gerekli belgeler şu şekildedir.

⦁ Kimlik belgesinin fotokopisi
⦁ 5 tane vesikalık fotoğraf
⦁ Başvuru formu

Engelli Raporu Oranı Nasıl Hesaplanır?

Engelli raporu almak için düzenlemede bulunan hastalılardan birine sahip olmak gerekir. Ancak hastalığın ne olduğu kadar derecesi de önemlidir. düzenlemede bulunan hastalığın, kişiyi sınrladığı noktalar yani engel derecesi raporun alınıp alınamayacağını belirler.

Bu derecenin belirlenmesi engelli raporu oranı hesaplaması ile mümkün olmaktadır.
Engelli raporu oranı hesaplaması yapan çeşitli internet yazılımları bulunmakta ve bu yazılımlar Balthazard formülüne dayanmaktadır. Engelli raporunun hesaplanmasında kullanılan Balthazard formülü, hastalık oranlarını hesaplayan bir cetveldir. Bu cetvel birden çok hastalığın derecelerini ve toplam engel oranını hesaplamaktadır.

Engelli Raporu Oranı Hesaplanırken Hangi Hastalıklar Dikkate Alınır?

Engelli raporu verilmesi için Balthazard formülüne göre yapılan oran hesaplaması belli hastalıklar için geçerlidir. Bunun dışında kalan hastalılar oran hesaplamasında kullanılmaz. Çünkü engelli raporu verilen hastalıklar kapsamına girmemektedir. Engelli raporu oranı hesaplanırken değerlendirilen hastalıklar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ İşitme bozuklukları
⦁ Görme bozuklukları
⦁ Kulak, burun, boğaz
⦁ Deri hastalıkları
⦁ Solunum hastalıkları
⦁ Sindirim hastalıkları
⦁ İdrar Yolu hastalıları
⦁ Kadın hastalıkları
⦁ Zihinsel hastalıklar
⦁ Ruhsal hastalıklar
⦁ Sinir sistemi ile ilgili hastalıklar
⦁ Kas ve iskelet problemleri

Engelli Raporu Olan Kişiler Nasıl Avantajlara Sahip Olurlar?

Engelli raporunun verilmesi, toplumsal ve ekonomik yaşamda engelleri dolayısıyla dejavantajlı konumda olan kişilerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik bir uygulamadır. Engelli raporu olan kişiler devletin sağladığı belli ayrıcalıklara ve avantajlara sahiptir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Engelli raporuna sahip vatandaşlar şehir içi ulaşım araçlarını indirimli kullanabilirler.
⦁ Engelli raporu olan kişiler şehirler arası yolculuklarda otobüs, uçak vb. ulaşım araçlarından indirimli bilet alabilirler.
⦁ Engelli raporu olan kişilerden ÖTV ödemeleri alınmaz ve KDV ödemelerinde indirim yapılır.
⦁ Engelli raporu olan kişiler devletin yaptığı sınavlara özel oturumlarda girebilirler.

Engelli raporu verilen hastalıklar çok sayıda olmasına rağmen, her hasta kişi için engelli raporu verilmez. Engelli raporu alınması için belli şartlar bulunmasına rağmen, raporu alan kişiler için sağladığı avantajlar da bulunmaktadır.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.