Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Alınır?

18.02.2023
351
2023 SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Alınır?

SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi işverenler tarafından hazırlanarak elektronik yollardan yetkili kurumlara iletilmektedir. Sigortalı işçi çalıştıran her işverenin yükümlülüğü olan işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri, işçi haklarını korumaya yönelik olarak düzenlenmiştir. İşçinin sigortasının başlatılması için işe giriş bildirgesinin hazırlanması ve iletilmesi zorunlu olduğu gibi, işçinin işten ayrıldıktan sonra çeşitli haklarını alabilmesi için de işten ayrılış bildirgesinin hazırlanması ve yetkili yerlere iletilmesi zorunludur.

İşe giriş ve işten ayrılış bildirgesi hazırlanmadığı durumlarda işveren için ağır sonuçlar doğabilmektedir. İşe giriş ve işten ayrılış bildirgesi hazırlamak tamamen işverenin sorunluluğudur ve bu sorumluluk aksatıldığı ve belirlenen süreler içerisinde yapılmadığı takdirde işveren için cezai yaptırımlar uygulanabilmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?

SGK işe giriş bildirgesi almak için sanal uygulamalar kullanılmaktadır. İşe giriş bildirgesi almak için e-sigorta ya da e-devlet kullanılabilmektedir. Bu sanal uygulamalar üzerinden işe giriş bildirgesi yüklenir ve sigorta işlemleri başlar.

Bu noktada önemli olan işe giriş bildirgesinin en geç işçi çalışmaya başlamadan 1 gün önce yapılmasıdır. E-devlet üzerinden işe giriş bildirgesi alınacağı zaman Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girilmesi ve yönergelerin takip edilerek gerekli bilgilerin eksiksiz doldurulması gerekmektedir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne İşe Yarar ve Özellikleri Nelerdir?

SGK işe giriş bildirgesi almak işçi haklarının korunması ve sigortalı işçi çalıştırmak için temel bir noktada durmaktadır. İşe giriş bildirgesinin hazırlanmadığı durumlarda sigortalı eleman çalıştırmak mümkün olmamaktadır. Bu noktada hem işçinin sigorta hakkı gasp edilmiş olur hem de emekli olma süreci geciktirilir. Bunun yanı sıra sigorta zorunlu bir uygulama olup, sigortasız işçi çalıştırmanın cezai yaptırımları bulunmaktadır. İşe giriş bildirgesinin özellikleri sigorta girişi yapmak için zorunlu olma ve işçi haklarını koruma temelinde düzenlenmiştir. SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi temel olarak işçiye yönelik hazırlanmaktadır ve bu bildirgelerin hazırlanma yükümlülüğü tamamıyla işverene aittir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

SGK işe giriş bildirgesi alınırken işverenin bu konuda düzenlenmiş kurallara uygun hareket etmesi gerekmektedir. İşe giriş bildirgesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ İşe giriş bildirgesinin çalışanın işe başlamasından en geç 1 gün önce yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde işveren için para cezası ya da daha farklı yaptırımlar uygulanabilmektedir.
⦁ İşe giriş bildirgesi hazırlandıktan sonra, düzenlenmesi gereken herhangi bir bilgi olduğu takdirde ertesi gün içinde düzenleme yapılması mümkündür.
⦁ İşe giriş bildirgesi hazırlamak için ilk kez sigortalı işçi çalıştıracak işverenlere 30 gün süre verilmektedir.
⦁ İşe giriş belgesi işçinin deneme süreleri için de hazırlanmak zorundadır.

SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Nasıl Hazırlanır?

SGK işten çıkış bildirgesi almak için e-devlet kullanılabilmekle beraber, e-sigorta sitesinin kullanımı daha yaygındır. SGK işten ayrılış bildirgesi çalışanın işten ayrıldığı takdirde çeşitli haklarını kullanabilmesi açısından önemlidir. İşçilerin işten ayrıldıktan sonra tazminat vb. haklarını alabilmesi için belli bir süre verilmektedir. Buna bağlı olarak işten ayrılış bildirgesinin çalışanın işten ayrılmasından sonraki 10 gün içinde yapılması ve iletilmesi gerekmektedir.

 

İşten ayrılış bildirgesi hazırlanırken e-sigorta sistemi üzerinden SGK sayfası açıldıktan sonra gerekli bilgi ve kodların girilmesi ile ayrılış bildirgesi hazırlanmaktadır. İşten ayrılış bildirgesi hazırlanırken verilen sürenin ve işlemlerin doğru yapılması, işverenin ceza almaması için önemli bir noktadır.

SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

SGK işten ayrılış bildirgesi hazırlanırken bu konuda düzenlenmiş yönetmeliklerin dikkate alınması gerekmektedir. İşten ayrılış bildirgesi hazırlanırken bu kurallar dikkate alınmadığı takdirde, konunun sorumusu olaral işverene cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bu yüzden işten ayrılış belgesi alınırken şunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
⦁ SGK işten ayrılış belgesi, çalışan işten çıktıktan sonra en fazla 10 gün içinde alınmalıdır.
⦁ İşten ayrılış belgesi hazırlanırken işten çıkış tarihi vb. bilgilerin doğru girilmesi son derece önemlidir.
⦁ İşten ayrılış bilgisinin hazırlanmasından sonraki 10 gün içinde bildirge üzerinde düzenleme yapmak mümkündür. 11. gün itibari ile yapılan düzenlemeler geçersiz sayılacaktır.
SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi almak işçi hakları açısından son derece önemli olmaktadır.

Buna bağlı olarak bildirgelerin girişinin yapılıp yapılmadığının e-devlet üzerinden sorgulanması işçiler için mümkün olabilmektedir. SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi hazırlanmaması durumunda işverenler için ağır yaptırımlar bulunmaktadır.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.