Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Elektrik Yardımı Başvurusu ve Şartları

04.03.2023
312
2023 Elektrik Yardımı Başvurusu ve Şartları

Elektrik yardımı ekonomik olarak belli bir sınırın altında olan vatandaşlara yapıldığı için belli başlı şartları bulunmaktadır. Söz konusu şartları sağlayan ve gerekli belgelerle başvuru yapan vatandaşlar elektrik yardımından faydalanabilmektedirler.

Elektrik yardımından faydalanmak isteyen vatandaşlardan ekonomik olarak iyi durumda olmadıklarını kanıtlamaları istenir. Elektrik yardımının birden fazla çeşidi olmakla beraber, hangi yardımın kime yapılacağı başvuru yapan vatandaşların özel durumlarına göre değişmektedir. Elektrik yardımı başvurusu maddi olarak yeterliliği olmayan tüm vetandaşlar tarafından yapılabilmektedir.

Elektrik Yardımı Nedir?

Elektrik yardımı devlet tarafından maddi sıkıntıları olan vatandaşlara yapılan destektir. Ekonomik olarak iyi durumda olmayan vatandaşlara elektrik faturası ödemeleri için maddi destek sağlanmaktadır. Elektrik yardımı uzun zamandır devam eden bir devlet desteği olmakla beraber, 2023 yılında destek miktarı artmıştır. 2023 yılında elektriğe gelen zamlarla beraber elektrik yardım miktarları da artmıştır.

Elektrik yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Bakalığın sosyal yardım programı içinde bulunan elektrik yardımının 2023 yılındaki zam kararı cumhurbaşkanı tarafından verilmiştir.

Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Elektrik yardımı başvurusu dilekçe yolu ile yapılmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardım başvuruları da bakanlığa yapılmaktadır. Elektrik yardımı almak isteyen vatandaşların bakanlığın il müdürlüklerine dilekçe ile talepte bulunması gerekmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışında kaymakamlıkların bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na da başvuru yapılabilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlara yapılabilecek yardım, yetki sahibi heyetler tarafından incelenmektedir. Başvuru yapan vatandaşların şartlara uygun olması sonucu, elektrik yardımı PTT aracılığı ile ulaştırılmaktadır.

Elektrik Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Elektrik yardımı başvurusunda bulunacak vatandaşların, yetkili kurumlara başvuru yaparken bulundurması gereken belgeler bulunmaktadır. Elektrik yardımı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır.

⦁ Başvuruda bulunacak kişinin kimlik fotokopisi gerekmektedir.
⦁ Başvuru yapan kişinin adına olan elektrik faturasının bulunması gerekmektedir.
⦁ Başvuru yapacak kişinin, başvurunun yapılacağı kurumun verdiği dilekçeyi eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.
Bunların dışında elektrik yardımının türüne göre yetkili kurum başka belgeler isteyebilmektedir.

Elektrik Yardımı Başvuru Yapabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Elektrik yardımı almak isteyen vatandaşların maddi durumlarının iyi olmaması gerekmektedir. Bu şarta yönelik başvuru yapacak kişinin sosyal yardım alması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve sosyal yardım programında olan vatandaşlar elektrik yardımı için başvuru yapabilmektedir. T.C. vatandaşı olmak ve ekonomik olarak zor durumda olmak dışında aranan herahangi bir şart bulunmamaktadır.

Elektrik Yardımı Miktarları Nasıl Belirlenir ?

Elektrik yardımı miktarının belirlenmesinde en önemli faktör yardımın yapılacağı hanede ikamet eden kişi sayısıdır. Hanedeki kişi sayısı artıkça, yardım miktarı da artmaktadır.
Hanedeki kişi sayısı dışında elektrik yardımının türünü ve miktarını belirleyen başka özel durumlar da bulunmaktadır.

Elektronik cihaza bağlı yaşayan ve evde bakılan hastalar özel durum için bir örnek oluşturabilirler. Bu hastalar için 200 TL yardım desteği verilmektedir. Elektrik yardımı türleri özel durumlara göre şu şekilde sıralanbilir.
⦁ Elektrik faturasının ödenmesine yönelik
⦁ Birikmiş faturaların ödenmesine yönelik
⦁ Kesintisiz güç kaynağının sağlanması

Elektrik Yardımı Miktarları Ne Kadardır?

Elektrik yardımları 2023 yılında zam almış ve hanedeki kişi sayısına yönelik yapılan yardım miktarları yenilenmiştir. 2023 hanedeki kişi sayısına göre elektrik yardım miktarları şu şekildedir.

⦁ Hanedeki kişi sayısı 1 ya da 2 ise 108  TL elektrik yardımı yapılmaktadır.
⦁ Hanedeki kişi sayısı 3 ise 144  TL yardım yapılmaktadır.
⦁ Hanedeki kişi sayısı 4 ise 180 TL yardım yapılmaktadır.
⦁ Hanedeki kişi sayısı 5 ya da daha fazla ise 216 TL elektrik yardımı sağlanmaktadır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.