Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Meslek Teşekkülü Ne Demek?

28.02.2023
802
Meslek Teşekkülü Ne Demek?

Meslek teşekkülü anlamı bağlı olunan meslek faaliyet koludur. Esnaflar için mesleki teşekkül esnaflar odası ilen, şoförler için ise şoförler odası meslek teşekkülü olacaktır. E SGK iş yeri tescil  uygulamasında bu bilgiden faydalanarak SGK meslek teşekkülü kısmını doldurabilirsiniz. İş verenler online sistem üzerinden başvuru yapmak istedikleri zaman iş yeri bilgisi kısmında mesleki teşekkülü bölümünü gördükleri zaman ne anlama geldiğini bilemeyebiliyorlar.

SGK İş yeri Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK iş yeri tescil başvurusu yapılması internet üzerindendir. En geç sigortalı çalıştıracağınız güne kadar mutlaka tescil başvurusunun yapılması gerekir. İş yeri tescil başvurusu online şekilde yapıldıysa, kişiler başvuru işlemi üzerinden en çok 1 hafta geçmesi ile birlikte mutlaka bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuru yapmalıdırlar. Başvuru yaparken kişilerin yanlarında gerekli olan evrakları da almaları gerekir. İnternetten tescil başvurusu yapıldıktan sonra güvenlik kurumuna gidilmemesi halinde kişiler adına idari para cezası uygulaması bulunmaktadır. Bu ceza brüt asgari ücret baz alınarak hesaplanacaktır.

SGK İş yeri Tescil Başvurusunun Geç Yapılması Halinde Ceza Nedir?

SGK iş yeri tescil başvurusunun geç yapılması cezası bulunuyor. Defter tutmakla yükümlü olmayanlar için fiil tarihinde geçerli brüt asgari ücret tutarında ceza uygulanır. Kamu kurumları ya da bilanço esasına tabi defter tutanlar için ise brüt asgari ücretin tam 6 katı tutarında ceza uygulanması gerekir. Diğer defter öteki adı ve işletme esasına göre defter tutan kişiler için brüt asgari ücret üzerinden 3 kat daha çok ceza kesilir. Kurum uygulanacak ceza üzerinden indirime gidebilir. Bunun için kişilerin 15 gün içinde cezalarını ödemesi gerekir. İndirim miktarı toplam ceza miktarının 4’te 1’i kadardır.

SGK İş yeri Tescil Başvurusunda Meslek Teşekkülü Kodları Nelerdir?

SGK iş yeri tescil başvurusunda meslek teşekkül kodları her bir meslek grubu için ayrıdır. Meslek teşekkülü kodu uygulaması ilk olrak 2018 senesinde zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre sigortalılar aylık prim ve hizmet belgeleri ile giriş belgelerinde bulunan meslek kodlarının uygun olması zorunluluğu bulunuyor. Eğer işçinin yaptığı iş ile uygun belirtmediği ya da kasten hatalı belirttiğinin tespit edilirse bu durumda kişiler cezai işleme tabi tutulur. Bu nedenle kodda herhangi bir yanlışlık varsa bunun düzeltilmesi gerekir. Meslek kodu değişimi kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

SGK İş yeri Tescil Başvurusunda Meslek Kodu Nasıl Değiştirilir?

SGK iş yeri tescil başvurusunda meslek kodunun değiştirilmesi için işe giriş uygulaması kullanılabilir. Bu işlem için süre şartı bulunmamaktadır. İlk önce uygulamaya girin ve arsından e sgk şifreniz ile birlikte sisteme giriş yapın. Saha sonra işe giriş bildirgesi güncelleme menüsüne gelin. Buradan ilk önce meslek kodu güncellemesi yapılmak istenin kişinin TC kimlik no le birlikte sorgulama yapılması gerekir. Sigortalı meslek adı kısmında çalışan için uygun olan mesleği seçtikten sonra ileri butonuna basın. Artık işe giriş belgesinde meslek kodunu güncellemiş oldunuz.

Meslek teşekkülü ya da meslek kodu güncellemesi hakkında dilerseniz dilekçe de yazabilirsiniz. Dolduracağınız dilekçenin bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi gerekir. Dilekçe yazarken başlık olarak hangi Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yazıyorsanız onu bildirin. Mutlaka iletişim bilgileriniz ile birlikte isim ve soyisim bilgileri bulunsun. İmzanızı da atmayı unutmayın. Dilekçeler altına atılan imza ile birlikte geçerlilik kazanmaktadırlar. Dilekçe örneklerini incelemek size bu konuda yardımcı olacak ve yol gösterecektir.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.