Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

Çekme Belgeli Araç Plaka Masrafları Ne Kadar?

20.02.2023
203
Çekme Belgeli Araç Plaka Masrafları Ne Kadar?

Çekme belgesi ile birlikte araç plaka fiyatı ortalama bin TL olarak bbelirlenmiştir. Kişilerin yeniden trafiğe dönmesi için ek 1 belgesi hazırlanmalıdır. Hazırlanması zorunlu olan bu belge için 10 TL ödenmesi gerekir. Şoförle odasından alınması gereken dosya için ise 10 TL masraf ücreti bulunmaktadır. Dosya ile birlite çekme belgesi olan aracın trafiğe çıkması için gerekli olan belge de verilmektedir. Araç muayenesi yapılması için 500 TL ödemek gerekir. Bu bedelin içine işlemlerin yapılması için talep edilen harç bedelleri de dahil edilmiştir. Her aracın kanunlara göre trafiğe çıkmadan önce, zorunlu trafik sigortası yapması gerekmektedir. Araç trafik sigortası bedeli sigorta kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Sigorta için ortalama 750 TL ile 3 bin TL arasında bir bedel ödenmesi gerekir.

Çekme Belgeli Araçların Trafiğe Çıkması için Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkması için gerekli olan belgeleri eksiksiz şekilde tamamlaması gerekmektedir. Araç  trafiğe çıkma belgeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Araç muayenesine dair belgeler,
  • Trafik tescil belgesi,
  • Aracın trafiğe çıkması için EK 1 belgesi,
  • Araç sahibine ait kimlik belgesini aslı ile fotokopisi,
  • Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması için talep dilekçesi,
  • Şoförler odasından alınan dosya,
  • Zorunlu trafik sigortası sözleşmesi örneği.

Gerekli olan bu belgeler eksiksiz şekilde hazırlandıktan sonra kuruma tespit edilmesi gerekir. Emniyet Müdürlüğü inceleme yapar ve buna göre kişilerden ek belge isteyebilir. Çekme belgesi olan aracın trafiğe yeniden girmesi için gerekli ücretlerin de ödenmesi gerekir. Ödeme yapıldığına dair mutlaka hem makbuz hem de dekontların alınması gerekir.

Çekme Belgeli Araçların Trafiğe Çıkması için Ne Kadar Muayene Ücreti Ödemek Gerekir?

Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkması için ödenmesi gereken muayene ücreti farklı araçlar için değişkenlik göstermektedir. Bu bedel 226 TL’den başlamaktadır. Plaka ve ruhsat yaprakları için işlem yapılması halinde ücret 40 TL’den başlar. İki ruhsat yaprağının da yenilenmesi gerektiği zamanlarda harç bedeli 200 TL’dir. Ruhsat yapraklarının her biri için 100 TL ya da 150 TL ücret  ödenmesi gerekir. Araca ait plakanın yeniden basılması gerekirse yeniden basım ücreti 40 ile 50 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Araç muayene ücretinizi ödedikten sonra çekme raporlu olan araçlar muayene için alınır. Daha sonra araçların trafiğe çıkabilmesi adına izin belgesi oluşturulur.

Çekme Belgeli Araçların Trafiğe Çıkması için Hangi İşlemler Yapılır?

Çekme belgesi olan araçların trafiğe çıkması için yapılan işlemler başında trafik izin dilekçesi hazırlanması gerekir. Bu dilekçenin hazırlanması adına Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı olan trafik tescil şubesine gidilmesi ve başvuru dilekçesinin teslim edilmesi gerekir. Bu dilekçenin bir örneği de şoförler odasına verilemtekdir. Eğer başvuru esnasında araç trafiğe çıkarılmak istenirse, araca ait tescil belgesinin hazırlanması zorunludur. Trafiğe çıkma için gerekli belgelerin teslimi yapıldıktan sonra sıra araç muayenesi yapmaya gelir. Araç muayenesi de başarılı bir şekilde tamamlandığında verilen evraklar trafik şubesine verilir.

Çekme Belgeli Araçların Belge İptal Edilmeden Trafiğe Çıkması Mümkün müdür?

Çekme belgesi olan araçların belge iptalinden önce trafiğe çıkması kesinlikle mümkün değildir. Mutlaka gerekli olan belgelerin tamamlanması ve trafik çıkışı için izin alınması gerekir. Araç belgesi olmamasına karşın trafiğe çıkarsa bu durumda araçlar için idari para cezası uygulanır. Araç ve motorları da bu kural kapsar. Araçlar tespit edildiğinde en yakın olan otoparka park edilir.

 

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.