Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 SGK Prim Oranları Ne Kadar?

Sgk
06.03.2023
251
2023 SGK Prim Oranları Ne Kadar?

SGK prim oranları her yıl değişmekte ve zam almaktadır. 2023 yılında da SGK prim oranları sigorta türüne göre değişmekle beraber asgari ücretin artmasına bağlı olarak artmıştır. SGK prim oranları Bağ-Kur, Genel Sağlık Sigortası ya da isteğe bağlı sigortalılar için farklı oranlardadır. Sigorta olarak Bağ-Kur’a bağlı olan kişiler için 2020 yılı SGK prim oranı %34,5 olurken, isteğe bağlı sigorta yatıran kişiler için bu oran %32’dir.

Genel sağlık sigortası kapsamında yatırılacak olan primler için belirlenen miktarda 88 TL’dir. SGK prim oranları 2020 için bu şekilde olmakla beraber, prim ödemelerini düzenli yapan kişiler için indirim yapılmaktadır. SGK prim ödemeleri düzenli olan sigortalı kişilere ya da işverenlere devlet 5 puanlık prim indirimi uygulamaktadır.

Devletin SGK primleriyle ilgili sağladığı diğer bir kolaylık ise, aylık kazancı belli mir miktarın altında olan vatandaşların primlerini yatırmasıdır. Yani hane içinde kişi başına düşen miktarın asgari ücretin 1/3’ünden daha az olması durumlarında, bu vatandaşların genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. SGK prim oranları her yıl değişse de düzenli yatırma indirimi ve devlet destekli genel sağlık sigortası sürekli olarak uygulanmaktadır.

SGK Primi Nedir?

SGK primi, Sosyal Güvenlik kurumuna her ay düzenli olarak ödenenen ve asgari ücrete bağlı olarak zamlanan miktardır. SGK primi işveren tarafından yatırılabileceği gibi isteğe bağlı olarak bağımsız kişiler tarafından da yatırılabilir.

Bununla beraber ödenecek prim miktarının ne kadar olacağı sigorta türüne ve alanına göre değişmektedir. İşveren tarafından yatırılan sigorta prim oranları daha yüksek olurken, isteğe bağlı yatırılan sigorta primleri genellikle daha düşüktür.

Bununla beraber SGK primlerinin düzenli ödenmesi son derece önemlidir. SGK primlerinin düzenli ödemesi sigortalı kişilere prim ödemelerinde indirim sağlamaktadır. SGK prim oranları belirlenirken bu indirimlerde göz önünde bulundurulmalıdır.

SGK primlerinin ödenmesi başta emeklilik olmak üzere vatandaşların çeşitli hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanması için son derece önemli bir konudur. SGK primi ödenmeyen kişilerin emeklilik durumu söz konusu olamayacağı gibi, hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden da ücretsiz faydalanamazlar.

SGK Primi Nasıl Hesaplanır?

SGK prim oranlarının hesaplaması asgari ücrete bağlı olarak yapılmaktadır. Asgari ücret zam aldığında, prim oranları da artmaktadır. SGK prim oranı hesaplamasında asgari ücretin taban ve tavan fiyatları önemli bir noktada durmaktadır. SGK primi ödenirken asgari ücret mikatarı üzerinden onaylandığı için, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen ücret miktarı önemli bir noktadır. 2020 yılı itibariyle SGK’ya bildirilebilecek asgari ücret taban fiyatı 2943 TL iken tavan fiyat ise 22.072,5 TL’dir. Ödenecek prim oranı sigorta biçimine göre sabitlenir ve bildirilen asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanır.

SGK Prim Oranları Neden Her Yıl Değişir?

SGK prim oranlarının her yıl değişmesi, asgari ücrete bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Asgari ücrete zam gelmesinin sonucu olarak prim oranları da artmaktadır. Ülkenin finansal durumuna bağlı olarak asgari ücret her yıl zam almaktadır. Bununla beraber prim oranları asgari ücret miktarına bağlı olarak ödendiği için bu oranda değişmektedir. Asgari ücretin taban ve tavan fiyatları prim oranlarının belirlenmesi için en önemli noktalardır.

2020 Yılında SGK Prim Oranları Ne Kadar Zam Almıştır?

2020 yılında asgari ücret bir günlük 98.10 TL olarak belirlemiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği günlük göz önüne alındığında aylık brüt asgari ücret 2943 TL olmaktadır. Bu brüt asgari ücret SGK’ya bildirilecek minumum miktar olmakla beraber, geçim indirimi düşüldüğünde asgari ücret net miktarı 2324.70 TL olmaktadır.

2019 yılında 85.28 olan günlük ücretin, 2020 yılında 98.10’a yükselmesi asgari ücretin aldığı zammı ve SGK prim oranları belirlenirken dikkate alınacak miktarı göstermektedir.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.