Online Devlet – Resmi Bilgiler, Haberler ve Gelişmeler

2023 Engelli Maaşı Ne Kadar?

06.03.2023
248
2023 Engelli Maaşı Ne Kadar?

2020 yılında verilen engelli maaşlarının miktarı 536 ile 804 lira arasında değişiklik göstermektedir. 2020 yılında her yıl olduğu gibi asgari ücretle bağlantılı olarak engelli maaşına zam gelmiştir. Bununla beraber engelli maaşı miktarları engel oranına göre değişmektedir.

2020 yılında gelen zamla engelli maaşı engel oranı %70’in altında olan kişiler için 1594 TL TL olurken, %70’in üstünde engeli olan kişiler için  2 bin 392  TL’ye çıkmıştır.

Engelli maaşı, maddi sıkıntısı olan, kimsesiz engelliler için devlet tarafından ödenen maaştır. 2023 maaşı olarak da bilinen engelli maaşı Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı tarafından düzenlenmiş bir uygulamadır.

Engelli maaşı almak için engelli olan kişilerin sağlaması gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Engelli maaşı bu şartları sağlayan engellilere devlet tarafından belli aralıklarla ödenmektedir.

Engelli maaşı ile benzer bir diğer maaş ise evde bakım maaşıdır. Bu maaş türü yine devlet desteği olmakla beraber bizzat engelli kişi tarafından değil, kendine bakamayan engelli kişinin 1. dereceden yakınları taarfından başvurulabilen maaş türüdür. Evde bakım maaşının da bir takım şartları bulunmakla beraber bu maaş da engelli ve maddi sıkıntısı olan kişilere yönelik olarak düzenlenmiş bir uygulamadır.

Engelli Maaşına Başvuru Şartları Nelerdir?

Engelli maaşına başvuracak olan kişilerin belli şartları sağlaması gerekmektedir. Engelli maaşına başvurabilmek için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir.

⦁ Engel oranının %40’ın üstünde olduğuna dair yetkili hastaneden alınmış raporun bulunması gerekmektedir. Bu rapora göre %70’in altında engeli olan kişiler sadece engelli olarak tanımlanırken, %70’in üstünde engeli olan kişiler kendisine bakamayacak durumda engelli olarak tanımlanır. Engelli maaşının miktarı belirlenirken engel oranı belirleyici olmaktadır.
⦁ Engel maaşı için başvuran kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerekmektedir.
⦁ Sosyal güvence sahibi olmayan engelli kişilerin, başvuru yapması için aynı zamanda nafaka vb. bir gelirlerinin de bulunmaması gerekmektedir.
⦁ Engelli kişinin hane gelirinin dağıtıldığı durumda muhtaç konumunda olması gerekmektedir.

Engelli Maaşına Başvurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Engelli maaşına başvurmak için gerekli şartları sağlayan kişilerin, başvuru için sahip olması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Engelli maaşına başvurmak için gerekli belgeler şu şekildedir.
⦁ Sağlık kurulundan engel durumuna dair alınan rapor
⦁ Nüfus cüzdanı fotokopisi
⦁ Vesikalık 2 tane fotoğraf
⦁ Fakirlik belgesi
⦁ Herhangi bir maaş ya da gelir olmadığına dair belge
⦁ Mal bildirimi
⦁ Başvuru dilekçesi

Engelli Maaşının Miktarı Nasıl Belirlenir?

Engelli maaşı her yıl asgari ücretle orantılı olarak zam almaktadır. Bununla birlikte belli oranda zam alsa da tüm engelli kişiler için engelli maaşı aynı olmamaktadır. Engelli maaşının miktarı engel oranın %70’in altında ya da üstünde olmasına göre farklılık göstermektedir. Engel oranı %70’in üstünde olan kişiler ağır engel sahibi olarak nitelendiği ve de kendilerine bakamayacak durumda oldukları için maaş miktarları daha yüksek olmaktadır.

Engelli Maaşları Hangi Günlerde Yatmaktadır?

Engelli maaşları 3 ayda bir defa yatmakla beraber, maaş alan tüm engellilere aynı gün yatmaz. Ödemelerin sıkıntılı bir hal almaması için maaş ödeme günleri doğum tarihlerine göre dağıtılmıştır. Doğum tarihlerinin son rakamına göre engelli maaşlarının yattığı günler şu şekildedir.

⦁ Doğum tarihi 0 ya da 5 olan kişilere yatacak ayın 5’inde
⦁ Doğum tarihi 1 ya da 6 olan kişilere yatacak ayın 6’sında
⦁ Doğum tarihi 2 ya da 7 olan kişilere yatacak ayın 7’sinde
⦁ Doğum tarihi 3 ya da 8 olan kişilere yatacak ayın 8’inde
⦁ Doğum tarihi 4 ya da 9 olan kişilere yatacak ayın 9’unda

Engelli maaşı ödemelerinin günleri doğum tarihine göre düzenlenmekte ve 3 ayda 1 defa maaş yatmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen bu uygulamada maaşlar PTT aracılığı ile yatırılmaktadır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.